ceturtdiena, 2017. gada 27. jūlijs

DECLUTTER - notecējušie termiņi..

Šodien atkal par man mūžam aktuālo tēmu - plauktu tīrīšanu. :)

Esmu diezgan stipri patīrījusi savu makeup kolekciju. Dažas kategorijas tika atrādītas arī šeit, bija savulaik arī rubrika "plauktiņā vai miskastē", bet man tomēr palika sajūta, ka plauktos un atvilktnēs vēl aizvien ir pārāk daudz lietu, ko ikdienā nelietoju. Beigās sakrāmēju visu dekoratīvo kosmētiku (izņemot lūpukrāsas, kas jau bija iepriekš sašķirotas) kastē, tad izklāju pa zemi un mērķtiecīgi pa kategorijām izlikvidēju visu lieko..
Bija arī detalizēta fotosesija, bet bildes diemžēl nebija gana kvalitatīvas, tādēļ reportāža izpaliks. 

Šajā procesā galvenais kritērijs bija saskaņā ar japāņu Konmari metodi (raksts par grāmatu) - vai konkrētais produkts/lieta man sagādā prieku, to lietojot. 

Protams, ka pa ceļam izmetu arī lietas, kam bija notecējis termiņš kopš atvēršanas. To ir diezgan viegli noteikt, jo gandrīz uz katra produkta iepakojuma ir mazās bundžiņas simbols ar termiņu, cik ilgi produkts būs derīgs kopš atvēršanas. 
Galvenais uzdevums ir atcerēties, kad produkts tika atvērts. Droši vien būtu prātīgi vest uzskaiti ar iegādes un atvēršanas datumiem, bet kaut kā neesmu to iesākusi un paļaujos uz atmiņu, kā arī uz produkta izskatu un smaržu. 

Bet katram produktam ir arī tā saucamais "shelf life". Ar domu - cik ilgi tas ir derīgs kopš ražošanas arī neatvērts. Tas tiešā veidā uz iepakojuma ir uzrakstīts reti, bet uz katra iepakojuma kaut kādā veidā ir uzdrukāts kods (batch code), kas sevī ietver informāciju par ražošanas datumu. To kodu gan ne vienmēr var vienkārši salasīt, kā redzēsiet piemēros zemāk.

Pats par sevi tas kods man neko neizsaka, tādēļ lietoju kalkulatoru internetā (www.checkcosmetic.net). :) Tur ievadu zīmola nosaukumu un kodu un uzzinu, vai mans produkts vēl ir derīgs. Piedevām, kalkulatoram arī ir jau zināmi vispārīgie derīguma termiņi pa produktu kategorijām, tādēļ uzreiz izlec sarkans paziņojums, ja produkts vairs nav derīgs. ;) Šinī mājas lapā ir atrodami arī paskaidrojumi par dažādajiem termiņiem un citām pazīmēm, kā noteikt, kad produkts vairs nav derīgs. Un lai gan tur diemžēl nav iekļauti pilnīgi visi zīmoli, tomēr vairums mainstream zīmoli tur ir.

Daži piemēri.
MAC A47 - ražots 2017.gada aprīlī, būs derīgs vēl ilgi.
Sephora 3341N - ražots 2013.gada 7.decembrī, ieteicamais glabāšanas laiks ir 3 gadi, tātad jau beidzies.
NARS 1B1 - ražots 2011.gada februārī, arī ieteicams glabāt 3 gadus, tas sen jau kā aiz muguras.. :)

Šo kalkulatoru es personīgi lietoju vairāk kā vadlīnijas.
Pūderveida produktus es gluži nemetu ārā uzreiz kā termiņš beidzies, ja vien nav novērojamas kādas tekstūras, smaržas vai krāsas izmaiņas, bet krēmus u.c. šķidros produktus gan. Reāli pēc 3-4 gadiem tajos parasti ir arī novērojamas kādas vizuālas izmaiņas.

Šo NARS paleti glabāju nostaļģisku iemeslu dēļ, jo tas bija viens no pašiem pirmajiem nopietnajiem kosmētikas produktiem, ko iegādājos pēc pārcelšanās uz ASV. Lai kā gribētos, lai to varētu vēl lietot, man šķiet, ka tomēr produkta struktūra ir izmainījusies un būs vai nu jāliek stikla vitrīnā vai tomēr jāmet laukā. 

***
Labprāt uzzinātu, pēc kādiem kritērijiem jūs vadāties un kā pieņemat lēmumus par produkta derīgumu, kā arī vai varbūt ir vēl kādi citi noderīgi "rīki", ko varētu izmantot šajā procesā. 

5 komentāri:

  1. hmm, laikam mans vienīgais kritērijs ir tekstūra/smarža. jo jāņem vērā arī glabāšanas nosacījumi, ne tikai atvēršanas datumi, imho. un, ja produkts nav iepaticies vai lietoju to pārāk reti, tad laicīgi dodu projām, jo kāds cits varbūt lietos ar prieku :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tā izklausās ļoti laba pieeja.. Man gadās, ka produkts aizstāvās un tad, kad par to atceros, jau ir palicis vecs..

      Dzēst
  2. Es kaut kad lasīju Bobbi Brown ieteikumu uz katra jauna produkta pielikt uzlīmi ar atvēršanas termiņu. Tad uzreiz var redzēt kad jāmaina. Bet, pati vairķa uzticos savam degunam. Ja tekstūra, smarža un krāsa nav mainījusies, tad produkts paliek :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Laba doma, mēģināšu atcerēties ar Sharpie uzrakstīt uz iepakojumiem, īpaši kopjošajiem, kur nav nekādi skaisti iepakojumi, ko būtu žēl sabojāt!

      Dzēst
  3. Hi dear, i'm your follower on your nice blog, can you follow me on my blog?
    https://amoriemeraviglie.blogspot.it/

    AtbildētDzēst