pirmdiena, 2014. gada 28. jūlijs

UV starojums jeb bīsties saules! - I.daļa

Vietā, kur es dzīvoju, ir vismaz 260 saulainas dienas gadā un par vasaru varētu nosaukt ~6 mēnešus. Lai gan tas nāk ar daudziem bonusiem, tomēr ir arī vairāki mīnusi - saulei ir asi zobiņi.. un dažreiz ir dikti karsti. :)

Lai pati priekš sevis vienreiz saliktu lietas pa plauktiņiem, mazliet papētīju sīkāk "saules" tēmu un vēlos padalīties arī ar jums. Jāpiemin, ka neesmu nekāda zinātniece un turpmāk pārstāstītais ir tas, ko izlasīju un sapratu. :)
***
Vēl no skolas laikiem atceros, ka saule uz zemi raida vairāku veidu starus - gaismas, siltuma un ultravioletos (UV). Ozona slānis izfiltrē lielu daļu no UV stariem, taču tā nelielā daļa, kas līdz mums tiek, dod gan labumu - D vitamīnu, gan arī nāk ar kaitīgu ietekmi.

UV starojums
Līdz mums nonāk 2 veidu UV stari - UVA un UVB. Ja UVB stari rada ādas apdegumu, tad UVA stari kaitē ilgtermiņā - rada krunkas, pigmentācijas laukumus un potenciāli arī ādas vēzi. Izrādās, ka tie kaitē arī acīm - var veicināt acu slimības - kataraktas veidošanos.

Starojuma jeb radiācijas stiprumu ietekmē vairākas lietas:
  • ozona slāņa biezums - cilvēka aktivitātes ir ievērojami sacaurumojušas ozona slāni un būs vajadzīgi vēl daudzi gadi, lai tas atjaunotos 1980to gadu līmenī.. 
  • gadalaiks - vasarā parasti starojums ir stiprāks, 
  • diennakts stunda - dienas vidū visstiprākais,
  • platuma grādi - visstiprākais tuvāk ekvatoram, kur saule atrodas tieši virs galvas, 
  • augstums - kalnos stari mazāk absorbējas atmosfērā,
  • laikapstākļi - mākoņi samazina starojuma daudzumu,
  • atstarošana - ūdens, sniegs, smiltis, betons un tml. atstaro starus un tie šādās vietās pie mums tiek pat ēnā. 
Tātad, domājot par aizsardzību no saules starojuma, galvenokārt jāņem vērā apstākļi - kur un kad atrodamies.. Izrādās, ka UVA stari mūs sasniedz, pat sēžot pie loga istabā vai auto, jo tie tiek cauri stiklam bez UV pārklājuma.

UV indekss
To, cik stipra ir saules UV radiācija konkrētā vietā un laikā, mēra ar UV indeksu, kur skalā 0 norāda, ka starojums ir niecīgs, savukārt sasniedzot 11 un vairāk - starojums ir ekstremāls.
Par indeksu vairāk var izlasīt, piem., vikipēdijā vai šeit, bet aptuvenai ilustrācijai, ko tas nozīmē, atrodoties saulē - gaišas ādas īpašnieks bez jelkādiem krēmiem sāk apdegt pēc 30 minūtēm pie UV indeksa 5.

Manā pilsētā (~Kalifornijas vidū) UV indekss visu gadu vidēji ir 5.1, kas nozīmē, ka nepārtraukti jābūt piesardzīgam. Gaiša āda ir mans gadījums, tātad pusstunda ārā bez kārtīga apģērba vai krēma un es esmu vēzītis.
Pašlaik Kalifornijā (tā garā desa kartes kreisajā malā) indekss turas pie 10, tātad jābūt ekstremāli piesardzīgiem. 

Latvijā UV indekss caurmērā ir zemāks, taču jūlijā arī turas ap 5 - 6. UV indekss Latvijā katrai dienai atrodams www.meteo.lv.

Ko darīt, lai sevi pasargātu?
Patiesībā jau vienkārši - jālieto saules aizsargkrēms, aizsargājošs apģērbs, cepure un saulesbrilles. :) 

Kad un kā lietot saules aizsargkrēmu?
Ja UV indekss saka 3 un vairāk, saules aizsardzības krēms būtu jālieto noteikti un bagātīgi jāpārklāj visas ķermeņa daļas, kas nav zem apģērba un arī kas ir zem, ja nevelkat drēbes, kas aizsargā no starojuma (kokvilnas T-krekls no UVA stariem pasargās tikai minimāli).

Protams, neviens krēms nepasargā 100%, tādēļ tiešā saulē ilgstoši sēdēt nav prāta darbs arī sasmērētam, īpaši saules aktīvākajā periodā dienas vidū (10:00-14:00). Īpaši jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu, gaišiem matiem, vasaras raibumiem, jutīgu, kuperozu ādu un tml.

Krēmu jāuzklāj ~20min pirms iziešanas saulē, lai tas paspēj uzsūkties ādā, minerālos krēmus, kas paliek ādas virspusē un darbojas kā saules atstarotāji, var uzklāt īsi pirms iešanas ārā.

Aizsargājošo krēmu būtu jāuzklāj atkārtoti pēc ~2h   (Amerikas ražotājiem kopš 2011. gada ir aizliegts apgalvot, ka saules krēmi sargā ilgāk kā 2h), noteikti jāsmērē atkārtoti pēc peldēšanas, svīšanas, slaucīšanās dvielī un tml.

***

Te īss un mazliet humorīgs video no ASV Pārtikas un zāļu aģentūras (FDA) par šo jautājumu.


***
Nākamreiz - par to, kā darbojas aizsargkrēmi, kas ir SPF un kādu krēmu tad galu galā labāk izvēlēties... 

4 komentāri:

  1. Superīgs raksts.. .Es ar jau dalījos par savu pieredzi ar šī gada sauli... Dabūju uz muguras kaut kādus pigmentācijas pleķus, 4 dienas pēc kārtas sauļojoties ar visiem aizsargfiltriem... tagad saulē nelienu.. labāk bāla kā slima ... Paldies par smalkāku skaidrojumu, riktīgi forši :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies! Tā jau ir, ka labāk bāla.. es esmu pieņēmusi savu bālumu un jau sāku pat lepoties ar to! ;)

      Dzēst
  2. Kopš dzīvoju Nīderlandē, regulāri braukāju ar riteni un līdz ar to jāpiedomā pie aizsargkrēmiem, īpaši sejai. Neraugoties, ka ikdienā lietoju spf 45, ieguvu sejas apdegumu ( riteņojot no darba uz mājām 32 grādu karstumā 30 min).Toties kājas joprojām baltas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu tā gadās, īpaši tādā karstumā, droši vien viss notek nost.. :)

      Dzēst