trešdiena, 2014. gada 13. augusts

UV starojums jeb bīsties saules! II.daļa - krēmi

Raksta I.daļā apskatīju saules ultravioleto starojumu un ko darīt, lai no tā pasargātos. Šoreiz par vienu no aizsardzības veidiem - krēmiem.. 
***
Kā jau iepriekš noskaidrojām, tad, lai aizsargātos no saules negatīvās iedarbības, ir jāizvērtē apstākļi, kur un kādā laikā atrodamies un, ja saulītes zobiņi kož ar redzamajiem un neredzamajiem stariem, tad sargājamies ar drēbēm, cepurēm, saulesbrillēm un krēmiem.

Veikali pilni ar dažādiem saules aizsargkrēmiem  un ir vērts pievērst uzmanību tam, kādu krēmu izvēlamies sev un savai ģimenei.

Vienīgais, uz ko es personīgi līdz šim skatījos, bija SPF cipars, nedomājot par to, ko tas nozīmē un no kā aizsargā..

Kas tad ir SPF un ko tas norāda?
Kā es lasu ASV valdības iestāžu lapās, tad SPF (Sun Protection Factor) norāda aizsardzības līmeni. Atbildīgās iestādes pārbauda katru saules aizsardzības krēmu (testē, cik daudz UV radiācijas ir vajadzīgs, lai ar konkrēto krēmu  apsmērēta āda apdegtu attiecībā pret to, cik daudz radiācijas vajadzīgs, lai apdegtu nepasargāta āda) un piešķir tam attiecīgu aizsardzības līmeņa skaitli. Sarežģīti, vai ne?

Galvenā doma - jo lielāks SPF, jo lielāka aizsardzība. Ieteicamais minimālais SPF ir 15, savukārt maksimālais parasti ir 50 - daudzas valstis ir pieņēmušas noteikumus, ka krēmam nevar piedēvēt augstāku SPF par 50, jo nav pierādījumu, ka 50+ darbotos spēcīgāk nekā 50.
Speciālisti saka, ka SPF15 bloķē ~94% UVB staru, SPF 30 bloķē ~97% un SPF 45 nobloķē ~98% UVB staru. 100% nedod neviens krēms.

Cik daudz krēma jālieto, lai būtu drošs, ka uz ādas ir uz iepakojuma norādītā SPF xx aizsardzība?
Reālo SPF jeb aizsardzības līmeni uz ādas ietekmē tas, cik daudz krēma uzklāts, cik bieži krēma kārta tiek atjaunota, fiziskās aktivitātes, svīšana utt.

Te es drusku pārcentos, kaudzīti nevajag.. 
Ikdienā uz ādas bieži neuzklājam krēmu tādā biezumā, lai patiešām sasniegtu norādīto skaitli.

Amerikā pārbaudes norma ir 2.2 mg krēma uz 1 ādas cm² jeb kā rādīja šis video - uz visu ķermeni jāizlieto ~1 šņabja glāzīte krēma.

Uz sejas (kopā ar kaklu un dekoltē) vajadzētu uzklāt ~1 tējkaroti krēma.
Lietojot pūšamo krēmu - jāpūš 2-4 sekundes uz katru roku, kāju, 5-8 sekundes uz pārējā ķermeņa.

P.S. Vienlaicīgi lietojot vairākus produktus ar SPF, cipari nesummējas, bet var sasniegt lielāko norādīto skaitli (piem., tonālais SPF15 un mitrinošais krēms SPF30, tātad uz ādas varētu būt max SPF30).

Ja SPF attiecas tikai uz UVB starojumu, kā zināt, vai krēms aizsargā arī no UVA?
Noteikti pārbaudiet iepakojumu - tur jābūt norādītam, ka aizsargā gan no UVA, gan UVB stariem,  bieži tiek lietots termins "broad-spectrum".
ASV likums nosaka, ka krēmi, kam SPF ir mazāks par 15, drīkst solīt tikai aizsardzību no apdeguma.

Kāda veida krēmu izvēlēties? 
Ir 2 veidu aizsargkrēmi - ķīmiskie un minerālie. Ķīmiskie iedarbojas, uzsūcot starojumu, savukārt minerālie to atstaro. Tādēļ ķīmiskie jāuzklāj 20 minūtes pirms iešanas saulē, lai paspēj iedarboties.

Ķīmisko sastāvā parasti ir tādas vielas kā Avobenzone, Oxybenzone, Octinoxate, Octocrylene, Octisalate, Homosalate. 

Minerālajos krēmos populārākā aizsargviela ir titāna dioksīds (titanium dioxide) - dabiska viela, kas pārklāj ādu ar atstarojošu un sargājošu kārtiņu. Tas arī neizraisa alerģiju un nekairina ādu. Otra populāra viela, kas līdzvērtīga titāna dioksīdam, ir cinka oksīds (zinc oxide).

Sausai un jutīgai ādai drošāk būs izvēlēties minerālos krēmus, kur galvenā sastāvdaļa ir cinka oksīds, jo ķīmisko krēmu sastāvdaļas drīzāk var izraisīt kairinājumu. Taukainai ādai bieži iesaka krēmus ar ķīmiskajiem filtriem.

Ko labāk lietot - pūšamo (aerosolveida) vai smērējamo? 
Man līdz šim ērtāks likās pūšamais krēms, jo ar to var ātrāk noklāt ķermeni, taču pastāv risks, ka daļa aizpūšas garām (piem., vējā) un ķermenis netiek pietiekami pārklāts.

ASV iestādes vēl turpina pētījumus par pūšamo krēmu izgarojumu kaitīgumu, bet patērētāju uzraugi pa to laiku jau ir izdevuši brīdinājumu - izvairīties bērnus pūst ar aerosolveida saules līdzekļiem un nekādā gadījumā nepieļaut, ka tiek ieelpota izpūstā "migliņa".

Dāmām noteikti ir aktuāls jautājums - vai kosmētikas līdzekļi kā, piemēram, tonālais krēms ar SPF 15, ir pietiekama aizsardzība no saules kaitīgās ietekmes? 
Kā apgalvo speciālisti, tad noteikti nav. Jo:
- mēs visdrīzāk neuzklājam uz sejas pietiekamu daudzumu tonālā krēma,
- visdrīzāk dienas gaitā neatjaunojam tonālā krēma kārtu ik pēc 2h.

Kā savienot saules aizsardzības krēmu ar dekoratīvo kosmētiku?
Es ar tējkaroti krēma.. :) Tējkarote ir daudz.. 
Pastāv dažādi viedokļi par pareizo secību. Lai saules krēms darbotos ar pilnu atdevi, tam būtu jābūt pēdējam produktam, ko uzklājat. Tomēr ikdienā droši vien tā nenotiek - klājam taču arī dekoratīvo kosmētiku vairākās kārtās.

Tādā gadījumā zinātāji iesaka šādu secību - uzklājam sejai pustējkaroti saules krēma vai mitrinoša krēma ar vismaz SPF15 un ļaujam tam nožūt, (ja prasās vēl ko - serumu un tml. liekam pirms tam) un tad turpinām ar tonālo krēmu, klājot to saudzīgi, lai neizjauktu saules krēma kārtu. Tad pa virsu pūderi utt. pēc vajadzības.

Kā dienas gaitā atjaunot saules aizsardzību, ja pavadām daudz laika ārā, berzējam seju vai svīstam? 
Literatūrā atradu šādus variantus - variants A - notīrīt seju un atkārtot visu procedūru, variants B - dienas gaitā pa virsu uzklāt pietiekamā daudzumā līdzekļus (krēmu, tonālo utt.) ar SPF, variants C - vienkārši kārtīgi ieziesties ar saules krēmu. :)
***
Ko lietoju es?
Es pati vēl aizvien esmu ideālā sejas aizsargkrēma ar SPF meklējumos, jo bieži vien tie man izraisa alerģiskas reakcijas vai kož acīs.

Dienās, kad no mājas izeju vien uz brīdi, lai iekāptu mašīnā, lietoju mitrinošo krēmu ar SPF (20-40), bet, ja zinu, ka daudz būšu saulē, zieķēju kārtīgu saules krēmu (SPF50). 
Šie krēmi rotē manā ikdienā.. Man patīk tādi, kam nav tipiskā saules krēma aromāta.
Favorīti ir Josie Maran Argan Daily Moisturizer SPF40 un Clarins Plus HP Multi-Protection Sunscreen SPF40, kuri abi ir ar minerālajiem filtriem un īsti nesmaržo pēc saules krēma.

Viens ilgspēlētājs manā SPF kaudzītē ir Origins A Perfect World SPF25. Līdz galam tas man tā īsti nav iepaticies, lai lietotu katru dienu, liekas mazliet par taukainu, bet nav arī nekādas tādas dižas vainas (domāts sausai un kombinētai ādai). Šis ir ar ķīmiskajiem filtriem un smaržo raksturīgi baltās tējas sērijai.

Ar ķermeni vienkāršāk - cenšos piesegties pie iespējas, bet rokas un kājas nopūšu ar pludmales krēmu (sk. foto augstāk). No tiem iecienītākie ir Neutrogena pūšamie krēmi, tie parasti nav lipīgi un ir ar smuku smaržu. Pēdējā laikā gan aizvien vairāk cenšos lietot smērējamos krēmus, īpaši Neutrogena bēbīšu saules krēmu.. 
***
Kas ir jūsu iecienītākie saules aizsardzības krēmi?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru