piektdiena, 2016. gada 15. jūlijs

Bloggrāmata - kas tas tāds? :)


Tēma nav tieši saistīta ar skaistumjomu, bet gribu padalīties ar saviem priekiem. 
Stāsts īsumā šāds - pirms pievērsos daiļkopības bloga rakstīšanai, vairākus gadus, konkrēti kopš 2010. gada rakstīju blogu www.kuksis.blogspot.com par mūsu ģimenes ikdienas gaitām ASV. Rakstīt sāku uzreiz pēc pārcelšanās uz ASV, un ieraksti tapa teju vai katru dienu. Ar laiku, aktivitātēm sākot atkārtoties un samazinoties "jaunumiem" un ceļojumiem, arī raksti kļuva aizvien retāki un retāki. Pēdējos gados raksti tapa reizi dažos mēnešos, jo trūka iedvesmas, kura visa pārgāja skaistumbloga virzienā.  

Vēl viens aspekts ir tas, ka meita ir sākusi skolas gaitas, un vairs nejūtos komfortabli publicēt internetā detalizētas lietas par viņas gaitām. Kamēr viņa bija mazs bērnelis nemitīgā manis uzraudzībā, man tas likās pieņemami. 

Tā nu dažādu apsvērumu pēc tapa skaidrs, ka blogam jāliek punkts. Uzrakstīju arī "atvadu rakstu", lai lasītājiem būtu skaidrs, ka tas nu ir viss - man neliekas forši, ka blogs vienkārši apstājas bez nekādiem paskaidrojumiem un netiek ne izdzēsts, ne kas cits. 

Bet 5 gadu laikā blogā sarakstīts tik daudz - visa ikdienas dzīve, ceļojumi, aktivitātes, ar bildēm un tā.  Nu īsta dienasgrāmata. Negribējās, lai tas viss iet zudumā. Sāku meklēt iespējas bloga informāciju saglabāt elektroniski datorā. Tādu iespēju netrūkst - pdf failu no blogiem sagatavot piedāvā daudzi servisi un lielākoties bez maksas. Papētot plašāk, konstatēju, ka diezgan populāra lieta ir blogu izprintēt kā grāmatu. Pieķēros pie šīs domas un sāku pētīt piedāvājumu. 

Pēc dažādām atsauksmēm atradu www.lulu.com, kas rādījās kvalitatīvs serviss "pašpublicēšanai". Tik vajadzīgs publicēšanai gatavs pdf fails ar maketu. 

Tā izrādījās sarežģītākā daļa - 5 gadu laikā sarakstīti ne tikai 142 raksti, bet tajos publicētas teju 1500 bildes. Ļoti gribēju saglabāt visas bildes, tādēļ ātri tapa skaidrs, ka būs jātaisa sējumos, jo arī mazā izmērā automatizētajos maketos parasti ļauj ievietot līdz 1000 bildēm. 

Savos meklējumos nonācu pie www.blogbooker.com, kas piedāvā automātiski sagatavot printējamu maketu vai arī labojamu word dokumentu. Sadarbojas gan ar blogger, gan wordpress, gan citām blogu platformām. Pamēģināju vēl pāris blogu maketu bezmaksas servisus, katrā kaut kas man īsti nepatika.

Bet tādā veidā caur blogbooker tiku pie bloga elektroniskās versijas pdf failā. Čakars sākas, kad maketu taisi ar vienu servisu, bet drukātājs ir cits - tad jānoņemas ar uzstādījumiem un jāmēģina atrast kompromisu starp to ko vēlies un kāds ir piedāvājums. 

Tā es čakarējos vairākus mēnešus, līdz nesen netīšām uzgāju www.blog2print.com mājas lapu, kas, izrādās, piedāvāja pilnu servisu. Tā kā izskatījās daudzsološi, tad nolēmu mēģināt. Pats process ir ļoti vienkāršs - ievadi bloga adresi, ieķeksē grāmatas un bilžu izmērus, vāku materiālu, krāsas utt, ieraksti veltījumu, nomaini vāka/aizmugures bildes, ja vēlies, un viss - makets gatavs. Man īsti vairs nevajadzēja bloga pdf failu, jo tādus jau biju uztaisījusi, bet šinī servisā maketa failu savā īpašumā varēja dabūt par $9. 



Jāpiebilst, ka šis nav lēts prieks. Pēc pieredzes ar fotogrāmatām, šoreiz noteikti gribēju cietos vākus un lielo izmēru, lai ērtāk lasīt un saglabājas ilgu laiku. Pilnā cena par šiem 2 sējumiem bija pie $200, bija iespējams dabūt 20% atlaides kuponu, ko arī izmantoju. Šo gribēju kā dāvanu sev dzimšanas dienā, jo tiešām pēc bloga grāmatas/grāmatām ilgojos jau ilgāku laiku. 

Viss pārējais jau ir detaļas. Nodrukāja un piegādāja pāris nedēļu laikā. Ar rezultātu esmu ļoti apmierināta, gan kvalitāte, gan izskats mani ļoti apmierina.  

Grāmatā ir ērts satura rādītājs, kurā redzami bloga ierakstu nosaukumi un lappušu nr.


Attēlus grāmatās izvēlējos mazāka izmēra, ņemot vērā, cik to ir ļoti daudz kopskaitā.




Ir pāris sīkumi, ko tagad darītu citādāk - pirmajai grāmatai arī noteikti uzliktu vāka bildes pēc savas izvēles - es atstāju oriģinālo pašu pirmo bildi no 1. dienas ceļā uz ASV. Otrajai grāmatai bildes pati nomainīju. Kā arī uzliktu sējuma numurus pie grāmatas nosaukuma, tā, lai tas parādītos arī uz muguriņām, citādi grāmatplauktā grūti atpazīt, kura ir pirmā un kura otrā. Atšķirību var redzēt uz vāka, jo ir dažādas bildes, kā arī ir norādīti gadskaitļi - pirmā grāmata ir par periodu no 2010.-2011. gadam un otrā ir no 2012. -2015.gadam.

Ja rakstāt blogu vai arī jums ir Instagram, Twitter vai cits sociālo mediju konts, kura saturu vēlaties publicēt grāmatā, mūsdienās ir visas iespējas to skaisti un kvalitatīvi izdarīt.

Nezinu, vai kādreiz ko tādu gribēšu darīt ar šo blogu, varbūt jā, tikai nevar gaidīt pārāk daudzus gadus, citādi atkal būs biezas grāmatas un lieli izdevumi vienā piegājienā. Lasīju, ka citi tādu grāmatu izdrukā katra gada beigās par konkrēto gadu. Tas noteikti ir labs ieteikums. :)

Noteikti šādi servisi atrodami daudz kur Eiropā. www.blog2print.com piedāvā starptautisku piegādi, maksāšana ar Paypal, tā ka tas ir pieejams ikvienam.
Latvijā mazās tipogrāfijas piedāvā izdrukāt arī 1 eksemplāru (atradu piemērus - Tipogrāfija Imanta, DrukātavaSava Grāmata un tml.), pieņemu, ka tas nebūtu daudz dārgāk kā sūtīt no ASV, ja vien paši tiekat galā ar maketu - kas ir iespējams bez maksas internetā. :)

Tā man gāja ar manu bloggrāmatu. Ja rodas kādi specifiski jautājumi, droši rakstiet komentāros vai privāti. :)

12 comments:

  1. Izklausās super! būtu forši tādu pašķirstīt :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man pašai arī patīk to pāršķirstīt - pat neticas, ka tas viss ir noticis un ka es to rakstīju.. :)

      Dzēst
  2. Ļoti interesanta ideja. Varbūt tā man kalpos kā labs pamudinājums biežāk kaut ko pašai uzrakstīt par savām gaitām.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tāpēc man tik grūti bija to pārtraukt, gribējās turpināt visu dokumentēt . :) Jebkurā gadījumā meitai būs ko palasīt par saviem pirmajiem 5 gadiem. :)

      Dzēst
  3. Ļoti jauka dāvana pašai sev :)
    Vēl jau atkarīgs no temata. Ja tā ir grāmata par notikumiem, tad tā vairāk ir kā dienasgrāmata - albums. Par kosmētiku gan tādu grāmatu negribētu :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, emuārs tagad ir kļuvis par memuāru.. :)
      Par kosmētiku laikam atkarīgs kāda veida blogs tas ir - ja ir daudz skaistas bildes un maz teksta, tad varbūt arī būtu smuki..

      Dzēst
  4. Es arī gribētu pašķirstīt! :) Bet varbūt vēl pēc 5-iem gadiem!:)

    AtbildētDzēst