sestdiena, 2016. gada 18. jūnijs

Bibliotēkā: Marie Kondo "The Life-Changing Magic of Tidying Up"

Man netipiski, bet pēdējā laikā raksti parādās neregulāri. Iemesls pavisam vienkāršs - biju iekritusi dažādos pasākumos un pienākumos, mājai tika mainīti logi, kā arī paralēli tam nodarbojos ar mājas kārtošanu. Kāpēc, tūlīt sapratīsiet.. :)


Ilgi domāju, kā lai pastāstu par šo grāmatu. Pat ņēmu 2x no bibliotēkas, jo ar pirmo piegājienu nesanāca uzrakstīt. Šī ir ļoti populāra un arī bibliotēkā pieprasīta grāmata, bija jāgaida garā rindā..

Beigu beigās nolēmu, ka pastāstīšu visas savas pārdomas, pieļaujot lielu varbūtību, ka šo grāmatu paši neizlasīsiet. Lai gan es silti to iesaku. Noderēs gan tiem, kuriem mājā ir haoss un milzu krājumi visām lietām, gan tiem, kam šķiet, ka nekā lieka nav. :)

Šim rakstam man nav pārāk daudz bilžu, ko pievienot, jo grāmata ir izturēta minimālisma stilā - viegla, plāna, ļoti ātri lasās un ir pilnīgi bez nekādiem ilustratīviem materiāliem. 

Un tas kaut kādā ziņā sakrīt ar grāmatā pausto filozofiju - nepiesārņot dzīvi ar liekām lietām, kas novērš uzmanību un nesagādā prieku. 

***
Grāmata ir par sakārtošanu. Par savas dzīves telpas sakārtošanu un reizē arī prāta un iespējams, pat plašākas dzīves sakārtošanu. Ļoti konkrēta, praktiska. Tik praktiska, ka es vairākas reizes apstājos un ķēros pie ieteikumu izmantošanas, piemēram, pārlocīju drēbes pēc ieteiktās metodes un tml. :)

Autore - Marie Kondo ir japāniete, un viņa ir izveidojusi savu kārtības metodi - KonMari, kas ir kļuvusi ļoti populāra visā pasaulē. Viņa ir vairāku grāmatu autore, sniedz konsultācijas, lekcijas un arī ierodas mājās pie klientiem, lai palīdzētu ieviest šo metodi.

Lasot šo grāmatu (un tas notika ļoti ātri - viegli lasās), mans iekšējais kārtotājs gavilēja! Es atradu atbildes uz teju visiem saviem jautājumiem, kas mani līdz šim ir nomocījuši.

Es kārtoju un kārtoju, bet mantu mazāk nepaliek. Klasiskā kļūda, ko autore min - ir lietu klasificēšana un sistematizēšana, neapskatot katru priekšmetu atsevišķi. Man ir mapes un kastes ar leibeļiem, lietas ir sagrupētas un tām it kā ir katrai sava vieta, bet nav sajūtas, ka viss būtu pareizi. Izlasot grāmatu, guvu apskaidrību, ka vispirms ir jāskatās saturs un tikai pēc tam, kad ir palikušas saglabājamās lietas, tās var novietot tām paredzētajā vietā. Un katrai lietai vajag savu noteiktu vietu, to jau es pati biju sapratusi. :)

Galvenais kritērijs, kāpēc atstāt vai izmest kadu lietu, ir tas, vai šī lieta sagādā prieku ("Does this spark joy?"). Ja tā padomā, tad tā tam būtu jābūt visās dzīves jomās. Ir kaut kādas absolūtās nepieciešamības izdzīvošanai, bet visam pārējam ap Tevi būtu jābūt tam, kas Tev patīk un sagādā prieku. Citādi - priekš kam? Kāpēc aizpildīt dzīves telpu ar liekām lietām. Manī tik dziļi sēdošais "kaut kad taču šis varētu noderēt" ir jāiznīcina pašā saknē. Līdz šim es piegāju pēc principa, ka, ja vismaz gadu lieta nav bijusi vajadzīga, tad visdrīzāk arī nebūs vajadzīga. Tagad saprotu, ka šī nav īsti pareiza pieeja - tā gadu no gada ap mani būs nevajadzīgas lietas kaut kādai mistiskai nebaltai dienai. Un kamēr šī nebaltā diena, cerams, nekad nepienāks, ap mani valdīs piebāzti plaukti un kastes un kaudzes skapjos.....

Vienu no padomiem es laikam īstenošu palēnām - autore iesaka sakārtošanu darīt vienā piegājienā un uzreiz pa visu māju, nevis pa maziem plauktiņiem. Es esmu apņēmusies to izdarīt, bet tas "viens piegājiens" manā gadījumā varētu būt pat vairāki mēneši.

Principā, izlasot grāmatu, ir iespējams šo iedzīves sakārtošanu veikt patstāvīgi (t.i., bez konsultanta klātbūtnes).
Pieminēšu galvenās atziņas no grāmatas, kas man likās būtiskas no manas personīgās perspektīvas. Ja domājat šo grāmatu izlasīt (Kindle vai iBooks, vai pasūtīt drukāto), tad varat tālāko izlaist. :)

Patiesībā, satura rādītājs atspoguļo šīs galvenās atziņas, taču katrā nodaļā ir izskaidrots sīkāk, kāpēc tieši tas strādā.

  • Tikai dramatiska (visu uzreiz un pavisam) mājas reorganizācija nesīs arī dramatiskas pārmaiņas dzīvesstilā. Ja to neizdara šādi - dramatiski, tad var nonākt atpakaļ vecajos netikumos.
  • Mans parastais netikums - ķerties pie mājas kārtošanas situācijās, kad jādara kas svarīgs - deg kāds termiņš vai jāpabeidz kāds darbs - ir reāli izskaužams - ja māja būs pastāvīgā kārtībā, tad nebūs iemesla šim uzmanības novērsējam.
  • Arī mans gadījums - lietu "sakārtošana" kastītēs, skapī vai citur rada ilūziju, ka viss ir sakārtots, lai gan šīs vietas ir pilnas ar nevajadzīgām lietām, kas vienkārši aizņem vietu.
  • Nav pareizi kārtot atsevišķas telpas vai vietas - ir jākārto priekšmetu grupas (kā, piemēram, visas drēbes, kas ir mājās, visas grāmatas un tml.), lai redzētu kopainu, kas vispār tev pieder.
  • Kārtošana nedrīkst būt ikdienas darbs - tas ir jāizdara vienā reizē un ir jāievieš kardinālas pārmaiņas visā iedzīvē.
  • Svarīgi ir tikai 2 posmi - izmest lieko un izlemt, kur glabāt to, kas paliek. Vispirms jāveic atbrīvošanās no liekā. Nekādā gadījumā nevajag sākt kārtot pa vietām lietas, kamēr nav skaidrs, kuras lietas paliek un kuras nē.
  • Lēmuma pieņemšana notiek pavisam vienkārši - ir jāpaņem katra lieta rokās un jājautā - vai šī lieta man sagādā prieku. Ja jā, tad to paturam, ja nē - atbrīvojamies.
  • Autore min, ka visgrūtāk cilvēkiem ir atbrīvoties no lietām, kuras it kā vēl varētu lietot (funkcionālā vērtība), kas varētu noderēt izziņai (informatīvā vērtība) un kam ir sentimentālas saites ar kaut ko (emocionālā vērtība). Šis ir tieši mans gadījums, ar ko vienmēr cīnos.

  • Ideālā lietu kārtošanas secība, lai gūtu vislabākos panākumus - vispirms drēbes, tad grāmatas, papīri, komono (dažādi) un mementos (piemiņas lietas). Es pilnīgi saprotu, kāpēc šāda secība - manuprāt, drēbes ir visvieglāk šķirot, un tā, ejot uz priekšu, tu iemācies pieņemt šos grūtos lēmumus. Kad tiec līdz grūtākajām kategorijām, jau esi pieradis.
  • Nekad nerādiet vecākiem, ko jūs metat ārā. Arī mans gadījums, čau mammu. :)
  • Nepiesienaties citiem ģimenes locekļiem par to, ka viņi ir nekārtīgi - ja dzīvojat kopā ar citiem cilvēkiem, tad sāciet ar sevi un tikai tad ķeraties pie kopējām lietām.
  • Neņemiet no citiem drēbes, kas jums īsti nepatīk - tā var ātri apaugt ar lietām, kas jums tā ne pārāk, bet žēl/kauns izmest. Tāpat nevajag drēbes, ar kurām vairs negribat iziet no mājas, pārsaukt par "mājas drēbēm". Mājās arī nav jāstaigā drēbēs, kas nesagādā prieku!
  • Autore sniedz arī ļoti praktiskus ieteikumus par ieteicamo drēbju izvietojumu, locīšanu, karināšanu utt. Piemēram, nekad nesieniet zeķubikses mezglā vai zeķes bumbās, tās izstaipot. 
  • Neslēdziet mūziku vai TV laikā, kad kārtojat - tas traucē labāk dzirdēt iekšējo dialogu ar sevi par to, vai lietas jums sagādā prieku vai nē. Manuprāt, ļoti labs ieteikums!
  • Lai vislabāk novērtētu tās lietas, kas jums ir svarīgas, jums jāatbrīvojas no lietām, kuras savu uzdevumu ir izpildījušas.
  • Man šķiet, latvieša lielākais izaicinājums - izmest grāmatas, klades, pierakstu papīrus. :) Ar grāmatu izmešanu daudz nesaskaros, jo cenšos grāmatas vienkārši nepirkt - vai nu ņemu bibliotēkā, vai pērku e-grāmatas. Bet autores ieteikums - paturiet tikai tās grāmatas, kuras patiešām jums sagādā lielu prieku un kuras tiešām lasīsiet vēl un vēl. Grāmatas ir tikai papīrs - to galvenā vērtība ir saturs un pieredze, ko jūs gūstat, tās lasot. 
  • Mans sāpju bērns - dokumentu glabāšana, man ir tendence krāt visādus papīrus un dokumentus. Autore saka - izmetiet visu, kas neietilpst šajās kategorijās - obligāti jāsaglabā (līgumi, personas dokumenti un tml.), nepieciešami noteiktā laika periodā, tiek pašlaik lietoti. Un glabājiet visus dokumentus vienā vietā. Visus pārējos, kas savu uzdevumu ir izpildījuši - izmetiet. Nu, novēlu good luck sev šinī katergorijā.. :)
  • Grūtākās sadaļas paliek uz beigām, kā komono jeb dažādi, kur ietilpst tādas lietas kā grima lietas, ādas kopšanas līdzekļi, aksesuāri, visa veida elektronika, mājas piederumi, visādi nieciņi utt. Arī dāvanas un suvenīri. Šinī kategorijā, šķiet, galvenais izvērtēšanas kritērijs ir, vai lieta ir izpildījusi savu uzdevumi. Ja ierīce saplīsusi, tātad tā ir savu uzdevumu izpildījusi. Ķermeņa krēmam ir notecējis termiņš, neapšaubāmi, tas ir jāizmet. 
  • Līdzīgi ar dāvanām - ja jums uzdāvinātā lieta nepatīk, bet ir žēl izmest, jo dāvana - padomājiet - dāvanas uzdevums ir sagādāt prieku dāvināšanas brīdī - tas ir noticis un faktiski lieta savu uzdevumu ir izpildījusi. Tāpat dažādi iepakojumi, mistiski elektrības vadi, suvenīrpudeles un tāda veida lietas, ko nobāžat plauktā ar domu, ka varbūt kādreiz noderēs, bet nekad tā arī nelietojat, jo šīs lietas jums nesagādā nekādu prieku. 
  • Vissarežģītākā grupa - mementos jeb sentimentālas piemiņas lietas - kā bērnu zīmējumi, senas mīlestības vēstules, fotogrāfijas. Šeit autore iesaka nekavēties pagātnē, bet priecāties par tagadni. Izejot cauri šīm lietām, jūs pārdomāsiet savu pagātni un šīs atmiņas paliks jūsos, neatkarīgi no tā, vai saglabāsiet piemiņas lietas vai nē. Paturiet tikai tās lietas, ka patiešām sagādā lielu prieku. 
  • Jūs intuitīvi zināsiet, kurā brīdī būsiet sasniedzis to lietu apjomu, kas reāli nepieciešams tieši jums. 
  • Svarīgi katrai lietai atrast savu nozīmēto vietu, viena veida lietas uzglabāt vienuviet. Uzglabāšanai nav nepieciešamas specifiskas sistēmas/kastes, jo vienkāršāk, jo labāk. Ja vienā dzīvesvietā dzīvojat vairāki cilvēki, katram nepieciešama sava definēta lietu glabāšanas vieta.  
  • Nekārtības vienīgais iemesls ir tas, ka katra lieta nav nolikta atpakaļ tai paredzētajā vietā. Šie ir tik viedi vārdi!!
KonMari metodes rezumē - šķirojiet pa kategorijām un pareizā secībā, paturiet tikai tās lietas, kuras jūsos rada prieku. Dariet to vienā piegājienā un visaptveroši. Šī metode palīdzēs jums ne tikai sakārtot un radīt patīkamu dzīves telpu sev apkārt, bet palīdzēs skaidri saprast, kas vispār ir tās lietas, kas jums patīk, palīdzēs iemācīties pieņemt lēmumus un sakārtot attiecības ar pagātni.

***
Grāmatas tips: Pamācību grāmata.
Kam būs noderīga: Ikvienam! Ļoti iesaku!
Lietošanas reizes: Var lietot daudzkārt - praktiskiem padomiem.
Cena: ~12$, nopirkt var no Bookdepository, ar bezmaksas piegādi. Grāmata pieejama arī e-formā visās populārajās platformās. 
Mans rezumē: Ļoti interesanta grāmata par to, kā uzlabot savu dzīvi. :) 

Atsauksme par šo grāmatu latviešu grāmatu blogā Marii grāmatplaukts.

Jau dabūju bibliotēkā Marie Kondo jaunāko grāmatu, kas ir tāds kā turpinājums šai - ilustratīva meistarklase par lietu kārtošanu, piem., kā locīt drēbes, kā lietas izvietot atvilktnēs, kā kārtot hobiju priekšmetus, fotogrāfijas un tml. Jūtu, ka tai arī būs labs pielietojums, jo man ir palikuši daži neatbildēti jautājumi.. :) Un noteikti nākotnē padalīšos, kā man veicās ar mājas reoganizāciju pēc šīs metodes. 
***

12 comments:

  1. Šo grāmatu izlasīju jau diezgan labu laiku atpakaļ un lai gan akli nesekoju visiem padomiem, bija lietas, ko ieviesu arī savā ikdienā. Dažas no tām ir somas izkrāmēšana katru dienu pēc pārnākšanas mājās. Tādā veidā vienmēr panāku, ka somā ir tikai pats nepieciešamākais un nenēsāju līdzi lieku smagumu. Kā arī drēbju locīšanas metode ir lieliska, jo man daļa no apģērbiem stāv atvilktnēs.
    Es ticu, ka šī ir vērtīga lasāmviela ikvienam, lai vismaz nedaudz aizdomātos par saviem kārtošanas paradumiem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es tieši somas izkrāmēšanu neesmu ieviesusi, jo man tajā atrodas tikai pamatkomplekts ar nepieciešamajām lietām un ārā ņemu tikai to, kas tur ieviesies lieks. :) Un esmu pārgājusi uz 1 somu, lai nerastos situācijas, ka kaut kas ir palicis citā somiņā. :)
      Es jau redzu, ka visu pēc grāmatas neizdosies izpildīt, bet galvenokārt gribu ieviest to principu ikdienā - nekrāt liekas lietas, kā arī to lēmumu pieņemšanas metodi. Tā ļoti palīdz arī citās dzīves jomās..

      Dzēst
  2. Paldies! Man šobrīd aktuāla tēma. :)

    AtbildētDzēst
  3. izpētīju grāmatnīcā un man šķta jā forša noteikti, bet, ja reāli paskatos uz savu mājokli, man šķiet viss ir kārtībā... tik ka ir tikai 6as dak';sas karotes, naži... tikai viena nagu laka, kad iztēresies pirkšu jaunu, tāpat ir ar lūpu krāsu, bb krēmu un šampūnu, ļoti maz visādu skaistumkopšanas lietu un tad, kad viens beidzas tiek pirkts otrs.... noteikti piekritīšu par grāmatām žurnāliem un bildēm, bet nu tam katram sava vieta.... man grāmatu gribas iegādāties kā vērtību pašu par sevi, tādu kā laikmeta sajūtu.....

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, nu tas izklausās pavisam minimāli.. :)
      Tā galvenā doma grāmatā bija, ka katram ir kaut kāds savs lietu daudzums, kas ir "tieši laikā" - ne par daudz, ne par maz. Man droši vien nekad nebūs minimālisms, neesmu īsti tāds cilvēks, man vajag lietas, bet beidzot ir atnākusi apskaidrība, ka man visa kā ir par daudz. :)

      Dzēst
  4. āāāa man noteikti palīdz tas, ka esam pārvākušies uz jaunām mājām kā arī liela mīlestība pret funkcionālu minimālismu..,

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pārvākšanās arī noteikti palīdz. Galvenais - izmest lieko pirms pārvākšanās, nevis pārvākt līdzi visādas lietas lietas un tad šķirot.. :)

      Dzēst
  5. Es arī nesen to grāmatu aplūkoju. Ja darītu, kā viņa saka, izmestu visus katliņus, jo prieku tie man nesagādā. :D Bet vairāki mēneši nemaz nav palēnām, viņa vienā vietā piesauca pusgadu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu izdzīvošanai nepieciešamās lietas gan nevajag izmest.. :) Bet ekstra katliņu krājumus pagultē arī nevajadzētu veidot. :)

      Dzēst
    2. Starp citu, nupat aplūkoju arī Kondo nākamo grāmatu, tajā viņa stāsta, kā izmetusi skrūvgriezi un pēcāk salauzusi savu mīļo lineālu, mēģinot skrūvēt ar to. Bet naglas viņa tagad sitot ar pannu.

      Dzēst
    3. :) Man nākamā grāmata stāv uz galda priekšā, bet neesmu vēl pieķērusies.. Jāsaņemas, lai dabūtu jaunu atspērienu.. Ar papīriem un drēbēm esmu tikusi galā - miskastē un uz ziedojumu kastēm aizgājuši paprāvi maisi.. Tagad jāķeras pie virtuves un pie bjūtī plauktiem, tās man arī "problēmzonas".. :)

      Dzēst