ceturtdiena, 2015. gada 3. decembris

Blogmas Day 3: Bibliotēkā - Lisa Eldridge "Face Paint"

Lisas Eldridge daiļradei galvenokārt youtube sekoju jau ilgāku laiku. Tieši no viņas smēlos iedvesmu saviem pirmajiem nopietnajiem make-up pirkumiem. Viņas viedoklim un ieteikumiem ļoti uzticos, kā nekā viņa ir profesionāla grima māksliniece, kas nav savu pamatdarbu atstājusi citu "vilinošāku" vai ienesīgāku biznesu dēļ. 
Paralēli darbam ar slavenību klientiem, viņa strādā ar modes namiem, žurnāliem un citiem medijiem, kā arī ir Lancome radošā direktore. Viņas ekspertīze un padomi parastajam cilvēkam ir pieejami caur mūsdienu digitālajām platformām - galvenokārt blogā un youtube kanālā

Kā viņa pati saka, daudzi neesot no viņas pirmo grāmatu gaidījuši tieši šādu - par make-up vēsturi. Laikam jau pirmā tēma, ko sagaida no profesionāla grima mākslinieka, ir how-to jeb pamācību grāmata. Bet es esmu ārkārtīgi priecīga par to, ka Lisas vaļasprieks ir tieši grima vēsture un ka viņa nolēma šo savu interesi un aizraušanos pārvērst grāmatā, jo tā ir tēma, kas interesē arī mani. 
Tieši šī daļa man liekas visaizraujošākā, rakstot bloga ierakstus par atsevišķiem zīmoliem - ar interesi lasu par to, kā tie radušies, kādi cilvēki ietekmējuši senas, slavenas un arī up-and-coming firmas. 

Jā, par grima vēsturi ir rakstītas grāmatas, ir pilns internets. Bet man šķita, ka varētu būt ļoti interesanti par to lasīt no man "zināmas" personas un jo īpaši no tāda cilvēka skatupunkta, kurš pats ir dziļi iekšā industrijā, kurš ir personīgi pieredzējis pēdējos 20-30 gadus un lielās pārmaiņas, kas notikušas šinī laikā. 

Grāmata rakstīta interesantās tematiskās daļās, varbūt nedaudz atkāpjoties no ierastā hronoloģijas principa.

Stāsts sadalīts 2 daļās - pirmā ir par "seno paleti", kur grima vēsture izstāstīta caur 3 svarīgāko krāsu prizmu - sarkans, balts un melns. Ja sākumā domāju, ka kā tad tas būs, vai tas aptvers visu, bet es biju pārsteigta, cik loģiski tas viss sanāca. Caur šo prizmu Lisa izstāsta visu seno grima vēsturi.



Otrajā daļā "Skaistuma bizness" arī lietota interesanta pieeja, kur 4 apakšnodaļās galvenokārt izstāstīta "mūsdienu" vēsture. Nodaļā par medijiem var uzzināt, kas tieši bija lielākie virzītājspēki straujajā "skaistuma biznesa" attīstībā sākot ar 1800-tajiem gadiem līdz pat mūsdienām. Nav noslēpums, ka tāpat kā šodien, arī tad mediji spēlēja milzīgu lomu - sākotnēji drukātie, vēlāk kino un televīzija.

Man ļoti interesēja nodaļa par "skaistumkopšanas pionieriem". Diezgan daudz biju par tiem lasījusi, bet liels man bija atklājums par Westmoru dzimtu, kas bija grima industrijas aizsācēji Holivudā. Viņu pēcteči vēl aizvien strādā industrijā, dažu vārdi būs pazīstami tiem, kas skatās grima specefektu šovu "Faceoff". :)

Lisa ieskicē vairāku pionieru stāstus - Makss Faktors, Helena Rubinsteina, Elizabete Ardena, Čārlzs Revsons un Estē Laudera bija pamatlicēji biznesam, kādu to mēs pazīstam šodien. Viņu dzīves un biznesa stāsti ir tikpat aizraujoši, kā grima produkti, kurus viņi radīja un ko viņu zīmoli turpina radīt. 


Atsevišķa apakšnodaļa veltīta arī nozīmīgāko grima produktu vēsturei un kā tie no mājās jauktiem smāķiem kļuvuši par kulta produktiem un kā šajā procesā radās pirmie lielie zīmoli.

Lisa min vairākus ceļus, pa kuriem tas parasti noticis un kur zīmoli cēlušies - teātri (kā Bourjois, Kryolan), parfīmu nami (Guerlain, Lancome, Coty), augstās modes nami (Chanel, Dior) un sadzīves preču firmas (kā Procter&Gamble, L'Oreal).

Jaunāko laiku populārākais zīmolu rašanās veids ir slavenu grima mākslinieku radīti vai vārdā nosauktie - kā Shu Uemura, MAC, Bobbi Brown un tml.. 

Neliela nodaļa arī veltīta modernajām tendencēm un atklājumiem, zinātnes attīstībai un kā tas ietekmējis grima pasauli pēdējos gados. 

Viscaur grāmatā atrodamas lapaspuses ar grima mūzām - ieskicēta attiecīgā vēstures periodā slavenu grima tendenču veidotāju vai iedvesmotāju ietekme - kā Nefertiti Senajā Ēģiptē, Clara Bow 1920tajos, Twiggija 1960tajos vai Eimija Winehousa 2000ajos, minot tikai dažas. 

Viscaur grāmatā lietoti skaisti attēli - gan vēsturiskas fotogrāfijas un priekšmetu attēli, gan grima fotogrāfijas, arī pašas Lisas veidotie grimi atrodami šajā grāmatā. 

Grāmatas apraksts pašas Lisas vārdiem apskatāms video viņas youtube kanālā.

Grāmatas tips: Vēstures grāmata
Kam būs noderīga: Ikvienam, kam interesē grima pasaule, varbūt arī kādam vēsturniekam :)
Lietošanas reizes: Var noteikti lasīt un pārlapot vairākkārt
Cena: ~$25, nopirkt var no bookdepository.com, amazon.com un citur
Mans rezumē: Ļoti interesanta grāmata, izrāvu 1 dienā un noteikti iesaku arī jums.
Kam ir tāda iespēja, paņemiet bibliotēkā, vai kam piegādā amazon.com - tur bieži ir atlaides grāmatām - ASV amazonā pašlaik drukātā grāmata maksā $18, savukārt Kindles versija - $15.

Šī varētu būt laba dāvana svētkos kādam grima entuziastam. ;)

***
Iepriekšējie raksti Bibliotēkas sērijā: Sākums | F.Tolot "One Woman 100 Faces" | Kevyn Aucoin "Face Forward"

12 comments:

  1. Wow! Vienā dienā! Cik grāmatai lappušu? Izklausās ļoti interesanta!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lappuses it kā daudz, bet daudz arī fotogrāfiju. Un ja interesanti, tad jau ātri lasās. Nu Tev visas iespējas paņemt bibliotēkā.. :)

      Dzēst
  2. Paldies par aprakstu :) Domāju par šo grāmatu kopš iznākšanas :)

    AtbildētDzēst
  3. Šī grāmata man ir wishlistā... :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Iesaku! Lētāk noteikti būtu e-versija, bet tā grāmata pati par sevi skaista, būtu smuki arī uz žurnālgaldiņa.. :)

      Dzēst
  4. Paldies, ka uzrakstīji, tieši par šo grāmatu domāju :)

    AtbildētDzēst
  5. Es arī vēlos sev šo grāmatu, kopš tā ir iznākusi. Man būtu interesanti paskatīties arī uz saistību ar modes un kultūras vēsturi, kā jau Mākslas bakalauram :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. O, tad jau vēl vairāk.. Izskatās, ka jums jātaisa vairumpasūtījums uz Latviju.. :)

      Dzēst
  6. Tu ar rasktu mani ieinteresēji iegādāties šo grāmatu, bet man ir tāda kaudze ar grima grāmatām, kuras vēl nav izlasītas :(

    AtbildētDzēst
  7. Tā jau ir sen manā wish listē! Plānoju sev to nopirkt! :)

    AtbildētDzēst