piektdiena, 2015. gada 12. jūnijs

UV starojums jeb bīsties saules! III.daļa - apģērbs

Pagājušajā vasarā dziļāk papētīju ar kaitīgo saules starojumu un SPF saistītos jautājumus. Sērijā tapa 2 pagari raksti - par UV starojumu un kā no tā pasargāties un par  to, kādi aizsardzības krēmi un kā lietojami. 

Šoreiz sērijas 3. raksts - par apģērbu.

Ar parastu kokvilnas T-kreklu nepietiek.. 

Kā iepriekšējos rakstos noskaidrojām, tad aizsardzība no saules ir svarīga visām ķermeņa daļām. Mēs vai nu slēpjamies istabā, zem nojumēm, lietojam apģērbu, saules brilles un visbeidzot ķermeņa aizsargkrēmus.  Ja atrašanās zem saulessarga var mūs īpaši nepasargāt, jo sēžam smiltīs, kas atstaro starus, tāpat kā pārāk plāna krēma kārta, arī parastas drēbes ne vienmēr pietiekami pasargā no kaitīgā starojuma. 
Eksperti apgalvo, ka visi audumi kaut kādā mērā aiztur UVA starus, taču parasts kokvilnas T-krekls nodrošina vien minimālu aizsardzību.

UPF - apģērba aizsardzības faktors

Apģērba aizsardzības līmeni mēra ar UPF - ultravioletās aizsardzības faktoru, kas sniedzas no 15 (labs) līdz 50+ (izcils). Šis faktors norāda, cik efektīvi audums aizsargā ādu no UV stariem. 

UPF faktoru var pielīdzināt SPF faktoram, ko lieto kosmētikā. Bet, ja SPF faktors norāda tikai uz aizsardzību no UVB stariem (kas rada apdegumu), tad UPF norāda uz aizsardzību gan no UVB, gan UVA stariem.

UPF sistēmu radīja Austrālijā, kur ādas vēža problēma ir ļoti aktuāla. Apģērbu ražotāji citur pasaulē ir brīvprātīgi pieņēmuši un lieto šo sistēmu.


Kādi apģērbi mūs pasargās?

Var jau saģērbties no galvas līdz kājām arī vasarā, taču pavisam iespējams, ka tik un tā konkrētais apģērbs laiž cauri starojumu. Piemēram, parasts, nekā īpaši neapstrādāts T-krekls dod vidēji UPF 5-8 aizsardzību. 

Lai būtu pavisam drošs par apģērba aizsargspējām, tam būtu jābūt testētam. Tomēr realitātē tikai daļa drēbju tiek testētas un tām ir piešķirts UPF reitings. 

Lai aptuveni saprastu, vai konkrētais apģērbs bez ražotāja norādīta UPF cipara pasargā no kaitīgajiem saules stariem, jāņem vērā vairākas lietas. 

Vissvarīgākais faktors ir šķiedru blīvums - jo blīvāks audums, jo mazāk starojums tiek tam cauri. 

Svarīgs ir arī auduma šķiedru sastāvs. Sintētiskās šķiedras kā poliesters, likra, neilons un akrils pasargā vairāk nekā balināta kokvilna. Nebalināta kokvilna dod labāku aizsardzību, bet pārsvarā tomēr veikalos nopērkami balinātas kokvilnas izstrādājumi, kas nedod lielu aizsardzību. 
Spīdīgi vai atstarojoši pussintētiskie audumi kā viskoze atstaro vairāk nekā matēti audumi kā lins, kas drīzāk uzsūc starus.  

Citi svarīgi faktori:
- krāsa - tas pats audums tumšākā krāsā vairāk uzsūc starus nekā gaišāks. Daudzas krāsas uzsūc starojumu, kas samazina tā nokļūšanu līdz ķermenim. Savukārt baltos audumos ir optiskie balināšanas aģenti - ķīmiskas sastāvdaļas, kas spēcīgi absorbē starojumu. Bieži vien šādi aģenti ir pievienoti arī mazgāšanas līdzekļiem.
- biezums - smagākas, biezākas drēbes vairāk absorbē starojumu, piemēram, viegls, caurspīdīgs zīds nodrošina daudz mazāku aizsardzību nekā biezs džinss. 
- staipīgums - jo vairāk audums izstiepjas, jo lielāka iespēja stariem tikt cauri.
- mitrums - samazina aizsardzību. 
- auduma stāvoklis - novalkāts un izbalojis audums vairāk laiž cauri starojumu.

Sargāsim sevi un jo īpaši - bērnus!

Cilvēkiem, kas daudz laika pavada ārā, jo īpaši vietās, kur ir augsts starojuma līmenis, noteikti vajadzētu pārliecināties, ka drēbes ir vismaz ar UPF 50+. Tas attiektos, piemēram, uz darba apģērbu (policisti, ceļu darbinieki un tml.), pelddrēbēm, drēbēm aktivitātēm uz ūdens (makšķerniekiem un tml.) utt.

Ja speciāls apģērbs nav obligāti nepieciešams ikvienam, tad tas var būt ļoti noderīgs maziem bērniem, kuri protestē pret saules krēmu smērēšanu. Mūsdienās vairums peldkostīmu un jo īpaši bērnu peldkostīmu ir ar UPF 50+. Arī es tādu savam bērnam vienmēr iegādājos, piedevām ar T-krekla formas krekliņu, lai noklātu pēc iespējas lielāku ķermeņa laukumu.
***
Mēs Kalifornijas vidienē jau mokāmies ar nopietnu karstumu, un saule dedzina uz pilnu klapi, tā ka krēmi un speciālas drēbes iet uz urrā.. Ceru, ka arī Latvijā tas ir beidzot kļuvis aktuāli!

***
Avoti: 
www.skincancer.org
www.rei.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_protective_clothing

4 komentāri:

  1. Ikdienas apģērbam saules aizsardzības faktors netiek rakstīts, bet specializētam pārgājienu apģērbam normāla prakse, ka parādās tie cipariņi.

    Vēl atcerējos, ka man vienai sen sen pirktai kleitai ir rakstīts, ka ar to kleitu ir iespējams iesauļoties (neatceros kā precīzi tur tas bija apzīmēts - bet nu nav tik svarīgi). Neesmu gan speciāli mēģinājusi vai tiešām var iesauļoties arī zem kleitas, bet man tas likās dīvaini.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, specializētajam vajadzētu būt, jo tak tomēr jāzina, kas un kā.
      Interesanti par to kleitu, varbūt ļoti plāns un šķidrs materiāls?

      Dzēst
  2. Paldies par rakstu. Nebiju tā aizdomājusies...

    AtbildētDzēst