ceturtdiena, 2016. gada 15. septembris

Aveda - manu matu glābējs

Parunāsim atkal par matiem. :)

Jāsāk ar  priekšvēsturi, kas mūs aizved apmēram gadu tālā pagātnē. 
Mati paši par sevi man bija normāli, ne tā ka pārāk taukotos, ne arī bija sajūta, ka tiem būtu kāda vaina, lai gan tos krāsoju un šad tad taisnoju. Bet visu pagājušo gadu nocīnījos ar stipru matu izkrišanu. Sākumā to tā neievēroju, bet ar laiku mati krita laukā tiešām čupām. Ilgu laiku biju lietojusi Alterna violetās līnijas produktus, nodomāju, ka varbūt par smagu palikuši un pārgāju uz Alterna sarkano - Clinical līniju, kas domāta tieši cīņai pret matu izkrišanu. Uz matiem efekts kā no vieniem, tā otriem produktiem bija ļoti labs - tie bija gludi, spīdīgi un viegli - tieši kā man patīk. Viss būtu labi, ja vien šie jaukie mati vairumā neaizietu miskastē. :( Nezināju, ko man īsti iesākt. Latvijā man bija brīnišķīga dermatoloģe-kosmetoloģe vienā personā, ar kuru varēju pārrunāt šādas problēmas, bet šeit neesmu atradusi šādu "savu" cilvēku. 

Laimīgas sagadīšanās pēc Ziemassvētkos saņēmu dāvanu karti no Aveda veikala. Biju dzirdējusi par šī zīmola saloniem un produktiem, kā arī to, ka nav tie paši lētākie, tādēļ iepriekš nebiju neko iegādājusies. (Jocīgas iedomas, jo cenu līmenis ir apmēram tāds pats kā Alterna..). 
Aveda ir uz ziedu un augu ekstraktiem balstīts matu kopšanas zīmols, kas piedāvā arī citus uz augiem balstītus produktus ādas kopšanai, grimam un smaržas. Zīmols arī cenšas darboties harmonijā ar vidi un vispār būt dabai draudzīgs. Zīmola radītājs - austriešu izcelsmes frizieris 70tajos pēc atjaunošanās ceļojuma uz Indiju bija pievērsies ajūrvēdai, un tās principus ieviesa arī jaunradītajā kompānijā. Tur arī cēlusies visa ilgtspējas un harmonijas ar dabu filozofija, uz kā balstīta Aveda. 1997. gadā kompāniju nopirka Estee Lauder. 

Tā nu ar dāvanu karti zobos Vecgada dienā devos uz veikalu, lai noskaidrotu, ko tādu maniem matiem piemērotu es tur varētu iegādāties. 

Izrādījās, ka veikalā strādā ne tikai vienkārši pārdevēji, bet labi apmācīti matu konsultanti. Tieši tas man bija vajadzīgs. Darbiniece noskaidroja visas manas iedomātās problēmas, veica matu un galvas ādas stāvokļa konstatēšanu un, kas man likās visinteresantākais - nomērīja galvas ādas stāvokli ar tādu mazu aparātiņu, kurā tad varēju visu apskatīt milzu palielinājumā. Teiksim tā, tas nebija pats daiļākais mākslas foto, ko manas acis ir skatījušas. :)

Bet tas palīdzēja konstatēt to, ka man ir ekstrēmi sausa galvas āda un tai steidzami nepieciešama nopietna attīrīšana. Bija arī aizdomas, ka tieši biezā sausās ādas kārta ir matu izkrišanas cēlonis un nevis kādi iekšķīgi cēloņi (regulāri apmeklēju ārstu un arī ik pa laikam dzeru šādus tādus vitamīnus). Tika konstatēts arī tas, ka mati paši arī ir mazliet uz sauso pusi. 

Tika sastādīts mēneša rīcības plāns un noteikta atrādīšanās vizīte, kur tad atkal tiktu veikta galvas ādas apskate un konstatētas izmaiņas. 

Te nu ir mans rīcības plāns un ārstēšanās kurss.. 

Galvas ādas attīrīšanai 2x dienā bija jālieto Aveda Scalp Remedy sprejs, ko iesmidzina uz galvas ādas un iemasē. Spreja sastāvā esošā lippia un salicilskābe palīdz attīrīt ādu, savukārt rozmarīns, ehinācija un salvija nomierina. Līdzeklis kaut kā tā arī smaržo - visu šo brīnumzālīšu kombinācija. :) Līdzeklis ir jāatstāj matos, bet nu ar šo sanāca matus mazgāt katru otro dienu... 

Tad vairākas reizes nedēļā jāsmērē ādā eļļa (es lietoju izsmidzināmo kokosriekstu eļļu no pārtikas veikala) un ideālā gadījumā ar to jāiet gulēt, lai kārtīgi mīkstinātu galvas ādu. Es gan to liku pa dienu un staigāju ar dvieli galvā, lai nav jāsmērē spilveni. 

Un tad, protams, jāmazgā mati ar Scalp Benefits Balancing Shampoo un Conditioner, lai veiktu vispārējo attīrīšanu. 

Jāsaka, ka šie produkti man ļoti patika - lai gan tiem ir mazliet īpatnējs aromāts, tomēr efekts bija gandrīz tūlītējs - mati pēc mazgāšanas bija viegli, zīdaini un gludi un pats galvenais, apmēram pēc 2 nedēļu lietošanas galvas ādas stāvoklis bija manāmi uzlabojies un mati palēnām pārstāja izkrist. 

Šādi es cītīgi darbojos veselu mēnesi. Noliktajā laikā devos uz pārbaudi un tika konstatēts ievērojams galvas ādas uzlabojums, ko jau es nojautu. Neliels sausums vēl bija manāms, līdz ar ko es turpināju lietot visus 3 augstākminētos Aveda produktus, gan vairs ne tik bieži. 

Šajā veikala apmeklējuma reizē iegādājos arī līdzekli, kas palīdzētu pasargāt manus matus no karstuma ierīcēm. Aveda Damage Remedy Daily Hair Repair ir krēmveida līdzeklis, ko ieklāj mitros matos, lai uzlabotu to vispārējo stāvokli, pasargātu no karstuma, lūšanas, kā arī nogludinātu. 

Lai gan es līdz šim baidījos no krēmveida līdzekļiem, šis nekādā veidā nepadara manus matus smagnējus vai lipīgus, tieši otrādi, tos ir vieglāk iztaisnot un nogludināt. 

Visus līdzekļus (izņemot eļļu, es neciešu eļļas) turpinu lietot arī pašlaik. Patēriņš šampūnam un kondicionierim ir ļoti ekonomisks, pietika aptuveni pusgadam. Skalpa sprejs gan ir izlietots, jo turpināju to iemasēt galvas ādā ik pa laikam, kad sajutu kādu sausumu. Es pieņemu, ka ar galvas ādas sausumu man būs jāsadzīvo vienmēr, taču tagad es protu to kontrolēt. :) Un mati vairs nekrīt, kā arī ir saauguši daudzi jauni vietā, tagad man virs galvas ir neliels ezītis. :)

Vai spreju iegādāšos atkārtoti, vēl nezinu, bet šampūnu un kondicionieri noteikti. Patiesībā draudzene jau par šo parūpējās un uzdāvināja man jaunu šampūna pudeli. :) 

***
Tāda bija mana pieredze. Esmu ļoti priecīga par to, ka nejaušības pēc nonācu šīs firmas veikalā brīdī, kad maniem matiem vajadzēja ievērojamas pārmaiņas. 
Jāsaka gan, ka ne visiem varbūt ir tik spoži iespaidi, vairākas manas draudzenes arī izgāja šo pašu konsultāciju un viņas ar ieteiktajiem produktiem tā īsti nesadraudzējās. Bet viņām varbūt nebija tik ekstrēmas problēmas ko risināt. 

Tā ka mans ieteikums no šīs pieredzes - pirms sākt pašam ārstēt iedomāto problēmu, noskaidrot, kas tieši ir šī problēma. :) Tad gan jau ka risinājums arī atradīsies. Un lai gan man tagad ir vispozitīvākais iespaids par šo zīmolu, jūsu gadījumā tie varbūt tie nebūs Aveda produkti, bet kaut kas cits tikpat labs. 

4 komentāri:

  1. Forši, ka kāda problēma tiek atrisināta un atrasti ideālie līdzekļi, kuros arī turpmāk ir vērts ieguldīt, nevis, kā tas ir parasti, tikai izmest naudu uz kaut ko dārgu :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu reāli sanāca laimīga sagadīšanās, ka tie produkti man derēja un tiešām strādāja, jo veikalā izmēģināt varēju uz vietas tikai veidošanas un tml. līdzekļus. Reāli viņi piedāvā "atliet" nelielu paraudziņu vienai reizei, ko pamēģināt, bet es noriskēju un nopirku pilnos izmērus.

      Dzēst
  2. Paldies, ļoti noderīgs raksts, būs jāpaskatās kur tos produktus var iepirkt lv..par speciālistiem trihologiem, nezinu, nekādas labās atsauksmes neesmu lasijusi iekš lv.. varbūt tu zini kadu labu specialistu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Gan jau LV ir arī kādi ekvivalenti šādiem. Aveda var pasūtīt no lookfantastic.com. Uz mani galvenais nostrādāja tas, ka varēju aprunāties ar konsultanti un saprast problēmu, faktiski es būtu jebkura zīmola produktus nopirkusi, ja viņas man gribētu iepārdot. :) Latvijā ar trihologiem nav bijusi nekad darīšana, radinieki labi atsaucās par matu dakteriem Veselības centrā 4. :)

      Dzēst