sestdiena, 2016. gada 16. aprīlis

Bibliotēkā: Michelle Phan "Make Up"

Šodien bibliotēkas apskatā Michelle Phan grāmata "Make Up: Your Life Guide To Beauty, Style and Success - Online and Off".

Ļoti ilgi nevarēju saņemties uzrakstīt par šo grāmatu. Pat ņēmu no bibliotēkas 2x, jo pirmajā reizē tā arī neko neuzrakstīju. Pie vainas laikam tas, ka šī grāmata ir par tik daudzām lietām un bija grūti sakoncentrēties. Līdzīgi man ir arī ar Michelle Phan youtube video - tie ne vienmēr mani aizrauj. Es redzu, ka viņa ir iedvesmojoša personība un ir savā dzīvē un karjerā sasniegusi patiešām daudz, bet mani personīgi līdz galam neuzrunā.. :(

Bet īsumā varu jums tomēr pastāstīt, kas tur tanī grāmatā ir iekšā. Un tur iekšā ir tik tiešām tas, ko nosaukums sola. 

Ņemot vērā to, ka Michelle Phan ir viena no pirmajām skaistumkopšanas youtube zvaigznēm, laikam pat pieskatāma pie žanra pamatlicējām, man personīgi bija ļoti interesanti lasīt tieši grāmatas biogrāfisko daļu - par viņas dzīvi un to, kā nonāca līdz šodienai, kad viņa ir ne tikai daudzmiljonu youtube kanāla īpašniece, bet arī Ipsy skaistumsomiņas (skaistumkastīte somiņas formātā) servisa īpašniece, "em cosmetics" īpašniece un noteikti vēl kādu biznesu veidotāja. 

Uzzināju daudzus interesantus faktus, piemēram, ka viņa vairākus gadus strādāja pie Lancome un ka viņas grima līnija "em cosmetics" sākotnēji tika radīta tieši Lancome paspārnē. 
Atceros, bloga pirmsākumos rakstīju gan par viņas radītajām Ipsy somiņām, gan par pāris "em" produktiem. Kā izrādījās, tas bija mans pats pirmais raksts. :) Labu laiku abonēju šo servisu, līdz man apnika pārāk daudzie nezināmie zīmoli. 
"em" zīmols pašlaik ir "rekonstrukcijā" un drīzumā gaidāmi pilnībā pārtaisīti produkti. 

Liela grāmatas daļa veltīta skaistumkopšanai, jo tieši šī joma ir viena no Michelle ekspertīzēm. Viņa diezgan detalizēti iziet cauri visām svarīgākajām jomām -  ādas kopšanai, grima knifiem un paņēmieniem, noderīgiem produktiem un tml. 


Arī nagu un matu nodaļa bija bagāta ar vispusīgu informāciju. Man personīgi ļoti interesanti bija palasīt par etiķeti salonos, dzeramnaudas došanu un tml., jo šai ziņā es parasti jūtos nedroša, īpaši apmeklējot kādu jaunu vietu. Šie padomi gan noteikti noderēs ASV teritorijā, nezinu, vai citās zemēs tulkotajās grāmatās šis ir pielāgots vietējai kultūrai vai kā.. 


Nodaļā par modi sniegti ieteikumi, kā veidot garderobi, kā ģērbties atbilstoši savām formām, kā rūpēties un uzglabāt apģērbu, kā piemeklēt aksesuārus, kā ievērot apģērba etiķeti atkarībā no profesijas. Sasmējos pie paragrāfa par tech-startup darbiniekiem, dzīvojot Silīcija ielejā un par šo bieži dzirdot dažādus jokus, varu apstiprināt - tie parasti ir patiesi. :) Ipsy galvenā mītne arī atrodas tepat netālu, tā ka viņa personīgi ir labi pazīstama ar šo vidi. :)


Ļoti interesanta bija sadaļa par digitālo etiķeti. Līdz šim nebiju neko tādu lasījusi grāmatas formā. Īsziņu jeb texting etiķete, postošanas, šērošanas, kā arī online dating jautājumi, kas visi ir ļoti aktuāli mūsdienu jaunietim un gan jau ne tikai. Pasmaidīju pie sadaļas par online strīdiem, tas tāds pavisam aktuāls jautājums, arī blogeru vidū .. :) Viņai ir lieliski ieteikumi: 1) Don't fight online. 2) Do take it offline. 3) Do sleep on it. 

Autore lika man arī mazliet aizdomāties par savu "online tēlu". Katram no mums, kurš pavada laiku internetā, tāds veidojas, tādēļ vienmēr padomājiet, ko katra lieta, ar ko dalāties internetā, dod jūsu online reputācijai.. 

Un, protams, ikvienam ļoti noder "digitālā detoksifikācija" jeb brīvdienas no elektronikas un interneta. :)


Nodaļā par karjeru ļoti vienkāršā veidā autore dod padomus, kā saprast, ar ko dzīvē gribat nodarboties un kā tikt pie darba pieredzes un eventuāli pie kārotās karjeras. Padomi līdz pat tādām detaļām kā CV un motivācijas vēstules rakstīšana un paraugi, darba intervijas un tml. 


Tā kā autore pati ir biznesa sieviete, tad viena nodaļa veltīta arī sava biznesa uzsākšanai, sākot no pareizas uzņēmuma nosaukuma izvēles un biznesa plāna rakstīšanas līdz pat uzņēmuma PR un, protams, digitālajai klātbūtnei. 

Ļoti iepriecināja sadaļa par etiķeti - mūsdienās šī joma tiek bieži aizmirsta, īpaši jauniešu vidū. Elementāras pieklājības normas jau katrs (cerams) iemācās, taču kā pareizi jāuzvedas pie galda, kā ģērbties atbilstoši ielūgumam, kā korekti atbildēt uz vēstulēm, epastiem, ielūgumiem un tml. ne katrs prot. Man patika Michelle divi galvenie noteikumi, ko, viņasprāt, katram vajadzētu ievērot vienmēr un visur - 1) nepieciešams apzināties situāciju un 2) vienmēr respektēt citus. 


Grāmatā sniegtie padomi un informācija ir tiešām vispusīga un plaša, katrā tēmā apskatīti visdažādākie aspekti. Manuprāt, šī grāmata ir ideāli piemērota vidusskolniekam vai koledžas studentam, kas gatavojas veidot savu dzīvi vai arī vēl nav atradis savu īsto vietu. 
Jāatzīst, ka dažas nodaļas arī man bija pavisam praktiski noderīgas.. :)

Es pieņemu, ka vairumam youtube zvaigžņu lielākais fanu pulks ir tīņu vecuma jaunieši, un mani patiešām iepriecina, ka viņu radītās grāmatas kvalitatīvā veidā uzrunā šo auditoriju un, es ceru, iespaido ļoti pozitīvā veidā. 

***
Grāmatas tips: Biogrāfiska pamācību grāmata.
Kam būs noderīga: Autores faniem, tīnēm, jaunietēm, noteikti vairāk meitenēm.
Lietošanas reizes: Var lietot daudzkārt - praktiskiem padomiem.
Cena: ~18$, nopirkt var no Bookdepository.
Mans rezumē: Interesanta grāmata par to, kā uzlabot savu dzīvi skaistumkopšanas, modes un profesionālajā jomā.

***
Iepriekšējie Bibliotēkas sērijas raksti: Sākums | F.Tolot "One Woman 100 Faces" | K.Aucoin "Face Forward" | Lisa Eldridge "Face Paint" | Robert Jones "Makeup Makeovers in 5, 10, 15, 20 minutes" | M.Butler "Hello Life!"

2 komentāri:

  1. Liekās interesanta grāmata, ko varētu paņemt bibliotēkā palasīt, bet varbūt ne iegādāties..
    Aizdomājos par to Oline tēla veidošanu, principā, vislabāk jau ir tad, kad esi tāds kāds esi, tad nav jācenšās būt "labākam" un velti jāiegulda enerģija, jo es uzskatu, ka vienalga, lai arī kā kāds centīsies un pucēs savas spalvas, cilvēka patiesā būtība izlīdis cauri, lai arī kādi laipni vārdi to nesegs.. ja ir slikts raksturs, tad viņš noteiki parādīsies, tiesi nesen tas apstiprinājas praksē.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Haha, man gandrīz visas tās grāmatas liekas tādas, tāpēc arī nepērku, bet eju uz bibliotēku. :) Man nav tāda smalka kafijas galdiņa, kur kaut ko tādu glabāt. :)
      Piekrītu, ka izlikties par labāku ilgtermiņā varētu būt pagrūti, bet man liekas, ka drusku apvaldīties arī vajag... bieži vien cilvēkiem izsprūk lietas, kas citiem nav pieņemamas un tad šādas lietas izlabot ir ļoti grūti..

      Dzēst