otrdiena, 2015. gada 22. decembris

Blogmas Day 22: DIY Vannas bumbas + VIDEO

Ja vēl pēdējā brīdī nav skaidrības, ko kādam uzdāvināt, tad varbūt noder ideja par pašgatavotām vannas bumbām. Ideja nav nekāda jaunā, par šo tēmu ir pilns youtube, kā arī ir izlaistas neskaitāmas grāmatas ar receptēm un dizainiem. 

Mana meita ir liela vannas bumbu cienītāja, bet Lush produkcija nav varbūt tā pati lētākā, kā arī man personīgi tie aromāti un krāsas liekas nedaudz par traku. 

Tā nu meita pati bija atradusi youtube pamācības par vannas bumbu izgatavošanu. Neaprakstāms bija viņas prieks, kad piedāvāju tādas uztaisīt arī pašām. Prieks pieauga nevaldāmi, kad piedāvāju to visu arī nofilmēt, jo video filmēšana ir viņas vaļasprieks. Šoreiz gan tikai video, jo mums pa vidu bija arī jāpastrīdas par dažādiem procesiem, kā arī mēs runājam katra savā valodā. Ja reiz nolemsim filmēties ar visu audio, tad mums būs jāvienojas, kādā valodā to darīt. :) 

Receptes īstenībā ir dažādas, ir vienkāršākas un  ir sarežģītākas. Mēs gribējām sākt ar visvienkāršāko, daudzumus ņēmām vidējos biežāk pamācībās minētos. Šīs būs tā saucamās fizz jeb dzirkstošās bumbas, kas šķīstot burbuļo un nedaudz putojas.


Izmantojām šādu recepti: 
1 cup (~250g) cepamā soda
1/2 cup (~65g) kukurūzas ciete
1/2 cup (~100g?) citronskābe (citric acid anhydros) 
1 tējkarote ūdens
1 tējkarote smaržīgā eļļa, mūsu gadījumā mandeļu-citrona, šo noteikti varēja likt vairāk
1 tējkarote olīveļļa 
Pārtikas krāsa uz sajūtām

Formas:
Nopirku vienu speciālo formiņu, bet no tā maza jēga, beigās izmantojām visādas plastmasas formiņas no rotaļlietu kaudzes - Lieldienu pārpalikumi - plastmasas olas, kēksiņi un pērtiķis. 

Darbības principi:
Vispirms samiksē visas sausās sastāvdaļas atsevišķi, tad samiksē mitrās sastāvdaļas. Tad lēnām piejauc šķidrumu sausajam pulverim. Varētu būt, ka rezultāts ir par sausu, lai sanāktu bumbas, tad papildus jāmitrina. 

Mitrināšanai lietojām ūdeni no smidzināmas pudeles. Ja būtu bišķi vairāk eļļas un pārtikas krāsas, tad varbūt būtu ātrāk sasniegušas vajadzīgo kondīciju, tā noņēmāmies kādas 10 minūtes ar to smidzināšanu. 

Dekorēšanai šoreiz iztikām ar pārtikas zelta pulveri, dzelteno un zaļo krāsvielu, kā arī vienā no formiņām mēģināju iebērt sudraba pārtikas pulveri, bet no tā nekas labs nesanāca. 

Bumbas sacietēja ātri, patiesībā varējām jau uzreiz ņemt ārā no formiņām, negaidot tās dažas stundas. Mēs beigās atstājām pa nakti, kas nebija īsti labi - pēc tam grūti dabūt ārā sacietējušās bumbas.


Izmaksas:
Citronskābe 2,27kg maksāja $16, 454g soda maksāja $7. 454g ciete arī ap $7. Pārējais ir sīkumi, kas jau tāpat atrodas mājās plauktos. Par šo visu var iegādāties apmēram 4 Lush bumbas, mēs jau pirmajā piegājienā vien uztaisījām 6 bumbas, un materiāli vēl atlika kādām 4-5 reizēm. 

Mans rezumē: Sanāk foršas bumbas, un pa lēto. Noteikti vēl var advancēties, un pievienot putu vai burbuļu funkciju, bet tad vajadzīgas papildus sastāvdaļas. Tāpat noteikti var aizrauties ar krāsām un citām dekorācijām. Ja nepatīk pārtikas krāsvielas, var noteikti lietot dažādus dabīgus elementus, sausos ziedus un tml. Iesaku izmēģināt!

Te mūsu video, kā bumbas taisījām:
(Kameras darbs ir vienreizējs, atvainojiet.. Vēl mācāmies..)


4 komentāri:

  1. malači ka rosaties.. biju par šo te recepti kaut kur dzirdējusi , bet vel neesmu izmēģinājusi.. bett nesaprotu vai lv var tā citronskabi iegādāties?!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vajadzētu varēt, to tak lieto pārtikā. Noteikti, ka var vienam tādam eksperimentam iztikt ar vairākām mazajām paciņām no garšvielu plaukta, bet cik atrodu internetā, tad var nopirkt arī lielākas pakas.

      Dzēst