sestdiena, 2015. gada 5. decembris

Blogmas Day 4: Studentu frizētavas apmeklējums

Šis notika pirms kāda laiciņa, bet stāsts patiess un par mani. :)

No draudzenes biju dzirdējusi, ka mūsu apkaimē ir skaistumkopšanas speciālistu skolas filiāle, kur darbojas arī studentu salons. Ātri vien noskaidroju, kur tas atrodas un, izpētot cenas, tapa skaidrs, ka tas pilnīgi noteikti ir jāizmēģina. 
Marinello Schools of Beauty 1905. gadā dibināja kāda ārsta sieva, kas aizrāvās ar skaistumkopšanas lietām, un mūsdienās šīs skolas filiāles darbojas 6 štatos.  
Gadījās brīvs brīdis un kā reiz biju salona tuvumā. Par laimi, viņi pieņem arī bez pieraksta un momentā arī tiku apkalpota. 

Biju lasījusi viņu mācību plānu un ko apmēram tur topošie frizieri, kosmetologi, manikīri utt. mācās, bet nu bija iespēja paskatīties praksē - milzīgajā frizieru zālē kādas 10 meitenes cītīgi šņikāja manekenu galvas skolotāju uzraudzībā. Jautāju savai topošajai meistarei, cik ilgi viņiem tā jāšņikā galvas, līdz ļauj griezt matus dzīvam cilvēkam - izrādās ~6 mēneši. 

Painteresējos, kas tad nepieciešams, lai vispār iegūtu friziera (vai cita veida skaistumkopšanas speciālista) licenci. Amerikā, līdzīgi kā ar daudzām citām lietām, katrā štatā ir savi noteikumi. Vispārīgās prasības parasti ir līdzīgas - jāapmeklē akreditēta skaistumkopšanas skola noteiktu stundu skaitu, jābūt praktiskajam treniņam un jānokārto štata eksāmens. Licence ir regulāri jāatjauno, protams, par samaksu. Ar viena štata licenci nevar strādāt citā štatā. Ja prasības ir līdzīgas, tad licenci iespējams pārcelt uz jauno dzīvesvietu, ja nē, iespējams, jākārto konkrētā štata eksāmens. 

Lai iegūtu skaistumkopšanas speciālista vai bārddziņa (barber) licenci, vidēji jāmācās 1500 - 2100 stundas, tas, protams, atšķiras pa štatiem. Dažos štatos var iegūt atsevišķu friziera licenci, tad ir vajadzīgas mazāk stundas, jo nav jāmācās make-up un nagi. Atsevišķi nagu speciālista vai grima mākslinieka licencei vajadzīgas 300 - 600 apmācību stundas. 

Kalifornijā frizierim nepieciešama kosmetologa (cosmetologist) licence, kam nepieciešamas 1600 apmācību stundas.
***
Tā kā neesmu pārāk klīrīga matu jautājumos, tad bez kādām bailēm nodevos frizieres - studentes rokās. Dāma bija ļoti rūpīga un kārtīga, vairāk kā "profesionālie" frizieri, ar kuriem esmu šeit saskārusies.
Un cena neko nevar pārspēt. Ja arī man nepatiktu rezultāts, par $5 es visdrīzāk nesūdzētos.. Jau esmu rakstījusi, ka parasti salonā mazgāšana+ griešana+ veidošana maksā +/- $50. Un tas bez dzeramnaudas, kas, kā jau visur, ir ļoti vēlama 15% apmērā.
Meitenei - studentei atstāju 100% dzeramnaudu, tik ļoti patīkami pārsteigta biju. 

Apsvēru doties arī izmēģināt citus viņu speciālistus - kādas sejas un ķermeņa procedūras, matu krāsošanu, manikīru utt., bet pagaidām neesmu saņēmusies.. 


***

Vai jūs būtu ar mieru nodoties eksperimentiem skaistumkopšanas studentu rokās? Kādreiz to darāt?

10 comments:

  1. Es pie mums neriskētu iet pie praktikanta :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es sākumā drusku baidījos, un ļoti cerēju, ka man iedos pieredzējušu praktikantu.. :) Bet nu risks pastāv noteikti...

      Dzēst
  2. Es uzskatu,ka daudzi praktikanti ir īsts zelta atradums- tik daudz idejas,kreativitāte un individuālisms.
    Par matiem savas domas esmu mainījusi jau sen- mēģināt vajag visu,ko sirds kāro. Nav pirksti-tāpat ataugs :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es līdzīgi domāju par matiem, tāpēc gadu gaitā esmu eksperimentējusi ar krāsām.. Ar griezumiem gan tā švakāk.. :)

      Dzēst
  3. es bieži vien eju pie frizieriem - praktikantiem :) jāatzīst, 99% nav gadījies vilties un bieži vien iznākums ir labāks, kā salonā. vienīgais mīnuss ir lielais laika patēriņš. griezumi kārtīgi (pārprasa par katru matiņu, piedevām vēl pasniedzēja ik pa brīdim piekoriģē), krāsošana bija ok, ilgviļņus ielika tā, ka pēc tam salonā prasīja, kas tas par tik veiksmīgu sastāvu un izpildījumu :))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Super, ja tā noveicas ar prasmīgu praktikantu! Man līdz šim ir veicies, bet meitai gan šķībi nogrieza, bet tur lieku uz to, ka praktikantam nebija pieredzes ar bērniem, kur laikam vajag drusku citu pieeju.. :)

      Dzēst
  4. Ar praktikantiem pat ir daudzreiz foršāki griezumim jo viņi negrib klūdīties un visu dara forsi un lēnām.. Bet tomēr, pēc dažādiem saloniem esmu atgriezusies pie savas mammas ( vina friziere, nu jau pensija) secinu ka tas ir vislabākais no veidiem kā nogriezt matus ;))
    p.s griezums izskatās labi ;)

    AtbildētDzēst
  5. Es arī esmu 100% par praktikantiem...pati vairākas reizes esmu griezusi, gan krāsojusi. Izvlēos galvenokārt, jo pati pēc pieredzes zinu, cik grūti ir atrast modeles, kad mācies. Arī griezumi vienmēr bija ļoti akurāti, ja vien ne tas lielais laika patēriņš. Turklāt, ja ikdienā ir ļoti klasisks, vienkāršs griezums, bet nekādam superekstrām - ieteiktu iet tikai uz mācību frizētavām.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es arī tā piegāju, ka vienkāršu griezumu, īpaši ar garākiem matiem, noteikt var iet pie praktikantiem. Ja nu būs šķībi, tad vēl būs iespēja pielabot. Varbūt pavisam īsus matus būtu bailīgāk pakļaut eksperimentiem..

      Dzēst