trešdiena, 2016. gada 21. decembris

Blogmas Day 18: Pretsviedru līdzekļi un alumīnijs

Nolēmu beidzot palasīties interneta plašumos par dezodorantu tēmu.

Es, līdzīgi kā daudzi, ikdienā lietoju nosaukumu dezodorants, ar to apzīmējot jebkuru produktu - gan to, kas tiešām ir dezodorants, gan arī antiperspirants. 

Kā par to liecina arī nosaukumi, tas tomēr nav viens un tas pats. Antiperspirants aptur svīšanu pavisam, savukārt dezodorants atļauj svīšanu, bet likvidē nepatīkamo aromātu, nokaujot baktērijas, kas to izraisa. 

Gan vienā, gan otrā līdz šim viena no aktīvajām sastāvdaļām parasti bija/ir alumīnijs, kas esot neirotoksīns. Neko daudz no ķīmijas nesaprotu, tā ka man šis īsti neko neizsaka, bet fakts esot tāds, ka alumīnija sāļi ir kaitīgi. Pavisam redzamā veidā tie mēdz izraisīt kairinājumu un alerģijas padušu rajonā. 

Antiperspiranti parasti nāk apvienojumā ar dezodoranta funkciju - tie ne tikai aizkavē svīšanu, bet arī jauki smaržo. Svīšana tiek aizkavēta tieši ar alumīnija sāļu palīdzību - tie uz laiku nobloķē sviedru dziedzerus. Tā jau būtu labi - forši, kaut uz brīdi nesvīstam. Bet, ja nesvīstam, organisms nevar izvadīt toksīnus, tā nu tie paliek turpat mūsu organismā. Nav forši.

Dažādi avoti piesauc visādas slimības, ar ko tiek saistīts alumīnijs - krūts vēzis, Alcheimers, kaulu un nieru problēmas, bet šī saistība tomēr līdz galam gan neesot pierādīta. 

Cilvēkiem ar nieru problēmām alumīnija sāļi ir pavisam bīstami - tā kā nieres nedarbojas uz pilnu jaudu, alumīnijs tur uzkrājas. Šī iemesla pēc FDA (Amerikas Federālā zāļu aģentūra) pieprasa likt uz antiperspirantiem uzrakstu "Konsultējieties ar ārstu, ja jums ir nieru slimības". Tas gan ir domāts gadījumos, kad nieres strādā uz 30% vai mazāk. 

Vispār, paliek tā bailīgi.. īslaicīga komforta dēļ bendējam savu veselību.. heh, un tā darām ar ļoti daudzām lietām. 

Tā kā daudzi cilvēki jebšu patērētāji sākuši par šo jautājumu celt iebildumus, ražotājiem ir jāpielāgojas un jāpiedāvā alternatīvas. Dabiskās kosmētikas zīmoli jau pašsaprotami tādus piedāvā, bet nu arī "meinstrīma" ražotāji ir tikuši līdzi. 

Dezodorantus bez alumīnija sāļiem ražo tādi zīmoli kā Burts Bees, Dr.Hauschka, Lavera, Lavanila, L'Occitane, Logona, Madara, Sante, Tom's, Weleda, Yves Rocher, Avene, La-Roche Posay, Axe, Avon, Biotherm, Fa, Nivea, Old Spice, Speed Stick, The Body Shop, Vichy un daudzi citi. Plašu sarakstu uztur šī mājas lapa

Jautājums droši vien ir par šo līdzekļu efektivitāti. Es pieņemu, ka ar dezodoranta funkciju problēmu nav, un nejauko aromātu izraisošās baktērijas tiek neitralizētas, bet diez vai ir atrastas kādas nekaitīgas alternatīvas, kas var apturēt svīšanu pilnībā. 

Sabijusies par visu šo tēmu, nolēmu atteikties no stiprajiem antiperspirantiem, ko biju pasākusi lietot ikdienā. Lietoju ne tādēļ, ka traki svīstu, bet gan tādēļ, ka tā bija ērtāk - uzsmērē un tiešām teju 24h var mierīgi staigāt, ne par ko nesatraucoties - svīšana faktiski apturēta, pat pēc dušas. Tā uzreiz pavisam tos izslēgt nebiju gatava, jo ne bieži, bet šad tad uz kādu svarīgāku pasākumu-notikumu tomēr gribas nesatraukties par svīšanu. 

Pārējā laikā esmu pārgājusi uz Lavanila dezodorantiem, kas man ir ērti nopērkami Sephora veikalu tīklā un nesatur alumīnija sāļus. Jau vairāki iepakojumi ir izlietoti un ir iegādāta arī sporta versija. Dezodorants ir solid stick formā, smērējas kā krēms. 

Tā kā neesmu traks svīdējs, tad arī šādi ir ok, nevaru neko daudz sūdzēties. Iedarbības laiks, protams, ir daudz īsāks un dažkārt dienas gaitā nākas lietot atkārtoti. Mana lielākā problēma ir spēcīgie aromāti. Es saprotu, ka tas ir kā tie strādā, bet man ļoti cērtas degunā. Sporta versija man izraisa stipru šķaudīšanu, un to varu lietot tikai zem biezām drēbēm.

Izmēģināju kristāliskos dezodorantus un atzinu tos par man nepiemērotiem - baigais čakars. Vēl esmu iegādājusies divus citus dezodorantus bez alumīnija sāļiem - H&M versiju un Madaras.

Šie abi gan ir šķidrie rullīšveida dezodoranti, un es neesmu lielā sajūsmā par šo formātu - tas sevi agrāk ir pierādījis kā mazāk iedarbīgs, bet nu mēģināsim. Par rezultātiem noteikti ziņošu pie tukšās taras. 

3 komentāri:

  1. Es arī daudz par šo domāju, bet pagaidām tā arī neesmu pārgājusi uz alumīniju nesaturošiem produktiem. Dažus gadus atpakaļ izmēģināju kristālu dezodorantu. Sākumā ļoti patika, bet pēc tam sākās diezgan pamatīga alerģiska reakcija, kas likās ļoti dīvaini, bet bija fakts. Tagad kā pirmo gribētu izmēģināt Dr. Hauschka versiju.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tie kristāli parasti ir sāls kristāli, varbūt tāpēc rodas reakcijas, ka sāls + skūšana.. ?

      Dzēst
  2. lieta ar alumīniju nav tik skaidra. nesenajos pētījumos nav konstatēti nekādi savienojumi starp vēzi / alzeheimera slimību un dezodorantu lietošanu ar alumīnija sāļiem

    AtbildētDzēst