piektdiena, 2016. gada 9. decembris

Blogmas Day 7: Bibliotēkā - Paulas Begoun atziņas no grāmatas "Beauty Bible"

Pirms kāda ilgāka laiciņa rakstīju par Paulas Begoun jeb Paula's Choice ādas kopšanas zīmola radītājas grāmatu "Beauty Bible". Tas bija tāds kā kopsavilkums, ievads. Toreiz piesolīju, ka uzrakstīšu arī konspektu par viņas atziņām.. Heh, tas bija pirms 2 gadiem...
Pa šo laiku jau esmu izlasījusi nākamo viņas grāmatu "Don't Go To The Cosmetics Counter Without Me", kur šis tas pārklājās, bet tāda vispārīgi noderīgāka man likās tieši pirmā grāmata. Grāmata ir ļoti bieza un aptver plašu tematu loku.
Grāmatā nav fotogrāfiju, līdz ar ko vizuālā materiāla šeit īsti nav..

Es domāju, ka šīs autores gadījumā vissvarīgākais ir saprast, kāda ir viņas filozofija, tādēļ beidzot saņēmos izkonspektēt atziņas, uz kurām balstīta gan viņas nostāja, gan produkti, gan arī Beautypedia atsauksmes par produktiem. Daudzas no Paulas atziņām ir ietekmējušas arī manu skatījumu uz skaistuma pasauli, un, lai arī varbūt nepiekrītu visam 100%, pirms produkta iegādes vai atsauksmes rakstīšanas vienmēr ielūkojos Beautypedia.
Bez filozofijas, esmu arī liela Paulas produktu piekritēja, par maniem favorītiem arī ir tapušas atsauksmes un produktu iepakojumi regulāri turpina parādīties tukšās taras rakstos.


Jāatzīst, ka autore ir ļoti kategoriska savos uzskatos un nekā īsti maigāk es nemāku pārstāstīt. :)

Daži no Paulas grāmatā paustajiem uzskatiem (manā pārstāstījumā):
  • Vairums kosmētikas kompāniju māna savus klientus, solot rezultātus, ko viņu produkti nespēj sniegt - mārketinga triki. Arī kompāniju apgalvojumi par pētījumu rezultātiem nav objektīvi - pētījumi ir pašu kompāniju pasūtīti un organizēti. 
  • Atzīstams ir tikai tas, kas ir zinātniski pierādīts. Grāmatā ir daudz zinātnisko atsauču. 
  • Eko-kosmētikas sastāvos esošās vielas pārsvarā gadījumos vai nu ādai neko nedod vai arī ir ādas kairinātāji (kā essential oils u.c. smaržīgas vielas). 
  • Dabiskās sastāvdaļas ne vienmēr ir labākas par sintētiskajām. 
  • ASV organic kosmētikas tirgus ir ražotāju rokās un nav federāla līmeņa standartu, Eiropā ir daudz stingrāki likumi. 
  • Smaržvielas ādas kopšanas produktos - nekādā gadījumā - tās ir ādas kairinātājs. 
  • Svarīgākās sastāvdaļas ādas kopšanas produktos ir: antioksidanti, cell-comunicating (kā retinoli, peptīdi un tml.) un skin-identical (keramīdi, aminoskābes, glicerīdi un tml.) sastāvdaļas. Tās nepieciešamas visiem ādas tipiem. Kas tie tādi un ko tie dara, var izlasīt gan Beautypedia, gan šajā grāmatā. 
  • Lai ādas kopšanas līdzekļi saglabātu savu efektivitāti, tiem jābūt iepakotiem noslēgtā (air-tight) un necaurspīdīgā traukā - produkts saskarē ar gaisu un gaismu zaudē savas īpašības.
  • Uz apgalvojumiem "hipoalerģisks" un "dermatoloģiski pārbaudīts" nevar paļauties.
  • Acu zonai nav nepieciešami speciāli krēmi - sejas krēma sastāvdaļām jābūt piemērotām arī lietošanai acu tuvumā. 
  • Nav vajadzības pēc speciāla nakts krēma - vienīgā atšķirība dienas un nakts krēmam ir, ka dienas krēmam jābūt ar saules aizsardzību. 
  • Jebkurš, kaut īslaicīgs kairinājums (kā tingling un tml.) ādai ir kaitējošs. 
  • Jebkurš ādas tips būtu jāuzskata kā jutīgs
  • Ādas attīrīšanai noteikti nepieciešamas AHA un/vai BHA skābes
  • Obligāti vienmēr ir jāieto SPF - saule ir jūsu ienaidnieks - lielākais grumbu un arī ādas vēža veicinātājs. Vienīgais drošais "iedeguma" avots ir paštonējošie līdzekļi. 
Īpaši mani interesēja, ko autore domā par plaši atzītajām kaitīgajām vielām, kā parabēni, ftalāti, propilēnglikols, arī minerāleļļa un tml. Viņa apgalvo, ka lielākoties šo vielu (un viņa uzskaita  populārākās) kaitīgums nelielajās kosmētikas devās nav pierādīts un tml. Runājot konkrēti par parabēniem un ftalātiem, viņa faktiski atzīst, ka kaitīgums līdz galam nav pierādīts, taču vai nu vajagot riskēt.... Un pats galvenais - nevienu no šīm vielām viņa pati savos produktos neiekļauj.

Grāmatā visi šie temati ir aprakstīti sīkāk. Grāmatas otrajā pusē autore vairāk pievēršas ādas kopšanas plānošanai atkarībā no ādas tipa, vecuma un problēmām, pat piedāvāti kopšanas plāni dienai un nedēļai.
Piemēram, kādu mazgāšanas līdzekli labāk lietot - ziepes, šķidro utt. Kāda ūdens temperatūra ir piemērota, ko dara toneris. Kā kopt ādu menopauzes laikā, kādas procedūras noder kādos gadījumos, ko var labot tikai ar ķirurģisku iejaukšanos un tml.
Plaša nodaļa veltīta aknes problēmām, tāpat aprakstīti risinājumi melno punktu, paplašinātu poru, rozācijas, psoriāzes, seborejas, ekzēmas, celulīta, rētu, striju un alerģiju gadījumos. Autore nedaudz pieskaras arī liekā apmatojuma tēmai, matu audzēšanas, ķermeņa un nagu kopšanas jautājumiem, kā arī plastiskajai ķirurģijai.
Viena nodaļa veltīta grima pamatiem - pamata produktiem, kas un kādi tie ir, kā arī pamattehnikām.

***
Grāmatas tips: Pamācību grāmata.
Kam būs noderīga: Ikvienam, jo īpaši tiem, kam ir kādas ādas kopšanas problēmas vai kas tikai sāk veidot savu kopšanas režīmu.
Lietošanas reizes: Noteikti var pārlasīt vēl un vēl.
Cena: Šo grāmatu reti kur vairs pārdod (var nopirkt lietotas), jo pēdējais izdevums iznāca 2009. gadā. Bookdepository.com var par ~$13 nopirkt jaunāko Paulas grāmatu, kas daļēji pārklājas ar šo. Es pirms kāda laika nopirku viņas grāmatu "Don't Go to the Cosmetics Counter Without Me", arī tur šis tas pārklājās.

Mans rezumē: Ļoti praktiska grāmata, kas cilvēkam, kurš nav līdz šim dzirdējis par Paulas uzskatiem, noteikti ļaus atklāt daudz ko jaunu. Rakstītais ir viegli uztverams - no personiskās pieredzes, ar zinātniskiem pamatojumiem, bet vienkāršā un saprotamā veidā viss paskaidrots - kāpēc, kādi iemesli, kādas sekas, kādi risinājumi. Noteikti iesaku izlasīt kādu no viņas grāmatām, nav obligāti šo.

***
Iepriekšējie Bibliotēkas sērijas raksti: Sākums | F.Tolot "One Woman 100 Faces" | K.Aucoin "Face Forward" | Lisa Eldridge "Face Paint" | Robert Jones "Makeup Makeovers in 5, 10, 15, 20 minutes" | M.Butler "Hello Life!" | M.Phan "Make Up" | Marie Kondo "The Life-Changing Magic of Tidying Up" | Miles of MAC | D.Von Teese "Your Beauty Mark"

4 komentāri:

  1. Superīgs raksts, ļoooti ļoti patīk! :)))

    AtbildētDzēst
  2. Kaut kas līdzīgs ir šovasar latviešu valodā iznākusī grāmata "Skaistuma mīti", lasot rakstu, dažbrīd pat likās, ka apraksti tieši šo grāmatu :)

    AtbildētDzēst
  3. Izklausās tiešām noderīga grāmata :)

    AtbildētDzēst